Sari la conținut

IAȘI. Peste 500 de nou-născuţi au fost externaţi fără să fie vaccinaţi împotriva hepatitei

Lăcrămioara Onofrei a născut zilele trecute o fetiţă şi a aflat că bebeluşul nu va fi imunizat împotriva hepatitei B. Serul trebuie administrat în primele 24 de ore de la naştere, însă nu mai există niciun flacon în maternităţile din Iaşi.

”Nu e normal ca la timpurile şi la secolul în care suntem, dar asta este, ce să facem. - Vă este puţin frică să-l luaţi acasă nevaccinat? - Sigur că da. Mi-e frică şi aici, la spital, dar ce să facem,” spune proaspăta mamă.

În situaţia ei sunt părinţii a peste 500 de copii. Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi nu mai are acest vaccin de mai bine de o lună. Deşi conducerea spitalului a făcut solicitări la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, situaţia tot nu s-a rezolvat. Medicii spun că nou-născuţii au un risc crescut de îmbolnăvire dacă nu sunt vaccinaţi.

Anca Bivoleanu, purtătorul de cuvânt al Maternităţii ''Cuza Vodă'' Iaşi: ”Vaccinul antihepatitic este necesar pentru protecţia împotriva virusului cu hepatita B, deci dacă aceşti copii au nevoie de transfuzii de sânge din păcate ei nu vor fi protejaţi.”

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii dau asigurări că situaţia se va rezolva.

”Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 156.000 de doze, ele se află acum în testare la Agenţia Naţională a Medicamentului. Vaccinul va fi distribuit în această lună pentru a fi continuată campania de vaccinare. Precizăm că toţi copiii eligibili la vaccinare vor fi recuperaţi prin cabinetele medicilor de familie care vor adapta schema de vaccinare,” a declarat Oana Grigore, reprezentant al Ministerului Sănătăţii.

Maternitatea ”Cuza Vodă” din Iaşi a mai rămas fără vaccinul împotriva hepatitei B şi în vara acestui an. Anual, aici vin pe lume peste 6.000 de copii.