Sari la conținut

Iași. Prima prelevare de organe de anul acesta. Organele vor salva viața unor bolnavi din Iași și din București  

Miercuri după-amiază, o echipă de medici din Iaşi şi din capitală a prelevat de la pacienta aflată în moarte cerebrală rinichii, ficatul şi cornee.

„Cordul nu s-a putut preleva din motive medicale deși s-a intenționat, întrucât în România de mult timp nu s-a mai făcut transplant de cord, în situația de față era o pacientă care se cunoștea cu patologie și atunci familia era avizată,” a explicat Raluca Neagu, coordonatorul Centrului de Transplant Iași.

Un rinichi şi ficatul vor ajunge la pacienți din Capitală care aveau nevoie urgentă de transplant, iar de celălalt rinichi şi corneele au rămas la Iaşi. O tânără de 25 de ani care făcea dializă de 6 ani la spitalul Parhon din Iaşi a primit rinichiul. Corneele au ajuns la două persoane din judeţul Vaslui:

„O femeie în vârstă de 68 de ani cu afecțiune degenerativă a corneei, din județul Vaslui, aflată pe lista de așteptare de peste 3 ani de zile. Al doilea pacient este un pacient de 41 de ani, de asemenea din judeţul Vaslui, conform listei de aşteptare, pacient la care se realizează o operaţie mai complexă,” a spus Diana Cimpoeșu, purtătorul de cuvânt al Spitalului ''Sfântul Spiridon'' Iași.

De la începutul anului, la Iaşi au mai fost realizate două transplanturi - unul de rinichi de la un donator din Piatra Neamţ şi unul de cornee de la un donator din Cluj.