IAŞI. Sute de bolnavi diagnosticați cu boli contagioase refuză tratamentul

Data publicării:
DONARE SANGE

Medicii de la centrul de Transfuzii din Iaşi se lovesc zilnic de cazuri în care donatori depistaţi cu boli grave refuză să-și ridice rezultatele analizelor și să meargă apoi la un medic specialist.

"Nu sunt niște analize pe care în mod constant medicii de familie le recomandă și mă refer la virusul hepatitei B, virusul hepatitei C, infecții cu virusul imunodeficienței umane cu virusul HTLV," explică Lavinia Scripcaru, managerul Centrului de Transfuzii Sanguine Iași.

"Se transmit pe cale sanguină, dar nu numai. Se transmit și pe cale sexuală și atunci trebuie să ne îngrijim nu numai de noi înșine, ci și de familia pe care o avem," a adăugat Irina Teodorescu, medic epidemiolog.

Anul acesta, la Centrul de Tranfuzii din Iași, 200 de oameni care au donat sânge au fost diagnosticați în urma analizelor cu hepatita B, hepatita C, sifilis sau HIV. Niciunul dintre ei nu a urmat ulterior vreun tratament. Iar pacienţii cu diferite afecţiuni nu pot fi constrânşi să meargă la medicul de familie pentru a se trata. Astfel, ei devin un adevărat pericol pentru cei din jur.

"Este dreptul pacientului. Sunt programe de sănătate publică, de educație sanitară, să-i convingem, dar nu putem să-i obligăm, pentru că ar fi un abuz şi ar încălca drepturile pacientului," motivează Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor. 

O explicație pentru refuzul persoanelor de a afla despre boala de care suferă vine de la Mihaela Ghircoiaș, psiholog: "Oamenii cred că negând, aceasta va dispărea și nu o să fie nicio problemă sau că ignorând-o va dispărea."

În primele 9 luni din acest an, la Iași au donat sânge peste 9.000 de persoane. Medicii de la centrul de transfuzii dau asigurări că analizele de laborator elimină orice posibilitate ca sângele infectat să ajungă în spitale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri