Sari la conținut

Iazul de la Ipotești, în stare deplorabilă. Lacul cu nuferi care l-a inspirat pe M. Eminescu va fi reamenajat

200.000 de lei este suma pe care Consiliul Judeţean Botoşani a achitat-o pentru lacul cu nuferi, sursă de inspiraţie pentru multe dintre poemele lui Mihai Eminescu. Este vorba de peste 26.000 de metri pătraţi care includ luciul apei, poieniţe, pădure şi căi de acces. Autorităţile judeţene au iniţiat procedurile acum trei ani, dar, pentru că ofereau mult mai puţin decât ar fi dorit proprietarul, aproximativ 75.000 de lei, au ajuns în faţa instanţei.

"Nu s-a ajuns la o înţelegere daca vreti prin negociere directă şi atunci s-a acceptat de către proprietar, vechiul proprietar al lacului, şi de către Consiliu că se va accepta o hotărâre pe care o va da instanţa. Lacul cu nuferi face parte din ceea ce face parte Mihai Eminescu pentru noi," a declarat Gheorghe Sorescu, vicepreşedintele CJ Botoşani.

Lacul albastru din poeziile lui Eminescu a fost preluat în stare deplorabilă, spun autorităţile. Stuful şi papura au acoperit mare parte din luciul apei. Pentru o mai bună promovare turistică, autorităţile judeţene au decis deja transferul terenului în administrarea Memorialul Ipoteşti.

"Lacul lui Eminescu trebuie să recunoaştem că este un brand, nu numai pentru judeţul Botoşani, ci pentru toţi cei care vin şi vitzitează zona de Nord a Moldovei. Lacul este în circuitul turistic dar infăţişarea, în funcţie de disponibilităţile financiare, s-ar putea în doi ani de zile să fie complet schimbat," a explicat Miluţă Jije, directorul Memorialului Ipoteşti.

Terenul pe care se află Lacul cu nuferi a fost retrocedat în 1991 unei persoane din judeţ. De atunci, lacul şi terenul din jur au fost lăsate în paragină. Acum, Consiliul Judeţean vrea să amenajeze zona cu bani din fonduri europene.