Sari la conținut

Ieșenii au stat și patru ore la rând la cozonaci

Printre zecile de cumpărători care așteptau nerăbdători să pună în coș cozonaci l-am găsit pe Ion Dima. Chiar dacă stă la casă, într-o comună de lângă Iași și ar putea pune pe masa de Paște cozonaci rumeni copți în cuptor, preferă să-i cumpere din hipermarket. Și-a calculat și bugetul de Paște - 1000 de lei.

„Nu o să ne rămână din cauză că suntem majoritatea din familie. Ne adunăm frați, surori, nepoți, nepoate, așa sunt sărbătorile și sper să se consume tot ce se cumpără. Totuși, e destul de scump, dar românul, întotdeauna de zilele de sărbătoare: Paști, Crăciun, Revelion își dă tot interesul să fie bine și să fie masa plină,” spune bărbatul.

Lipsa timpului i-a făcut pe mulți ieșeni să renunțe la a mai prepara cozonaci acasă.

„Așteptați la rând. De cât timp? - De patru ore. Am zis că nu merită, dar, de acum, dacă am apucat să stăm la rând. Am spus că trece jumătate de oră, jumătate de oră...” spune un ieșean.

Discuție reporter - cumpărători:

„Nu avem timp. Avem servicii, timpul este limitat şi preferăm să cumpărăm de-a gata. - Dumneavoastră de cât timp aşteptaţi la rând? - Păi, de pe la 8 jumătate, nouă fără ceva. Oricum, stăm de mult timp. - Şi vă convine? - Ce să facem?! Așteptăm.”

„Nu-i mai convenabil, dar asta e...timpul, așa cum este, bătânețe, nu mai putem să frământăm. - Câți cozonaci vreți să cumpărați? - Șase. - Vă ajung? - Da, da, mai dăm și cadou.”

Dacă mulţi dintre ieşeni au lăsat cumpărăturile pe ultima sută de metri, sunt persoane care au plecat cu lista prin magazine în fiecare zi:

„Suntem pregătiți, deocamdată. Acum, așa, mărunțișurile care au mai rămas. Cam vreo zece milioane în banii vechi, așa, am avut disponibil pentru sărbători.”

Peste șase mii de cozonaci s-au vândut numai într-o singură zi într-un hipermarket din Iași. Magazinele mari vor avea program redus în sâmbăta mare.