Importanța ordinului de restricție

Data publicării:
protectie 20pentru 20victimele 20abuzurilor 20domestice-35230

La Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului Iaşi au ajuns anul acesta 60 de victime ale violenţei în familie, care au solicitat spirijin pentru încetarea abuzurilor. Iar în cadrul adăpostului au beneficiat de consiliere 29 de victime.

Mădălina Constantin, reprezentat DGASPC: ”Asta nu înseamnă că acesta este numărul real. Ştiţi şi dumneavoastră că această statistică este, de cele mai multe ori, incompletă, pentru că nu toate victimele sesizează acest lucru. Şi numărul real este mult mai mare decât cel pe care vi l-am prezentat.”

Specialiştii spun că pentru a diminua efectele abuzurilor domestice este nevoie de foarte multă terapie. Cei mai afectaţi sunt copiii. Care au dificultăţi de concentrare, nu pot lua decizii importante şi, mai grav, pot deveni ei însuşi agresori, preluând modele negative din familie. Astfel că rănile resimţite de victime sunt atât fizice, cât şi psihice.

”Fizic sunt mai puţin afectate, pentru că lovitura se regenerează sau pot fi aplicate tratamente. La nivel emoţional, se pot vindeca mai greu, pentru că acele comportamente nu se pot şterge din amintirea victimei” (Ionela Amariei, asistent social)

Ionela Amariei, asistent social: ”Fizic sunt mai puţin afectate, pentru că lovitura se regenerează sau pot fi aplicate tratamente. La nivel emoţional, se pot vindeca mai greu, pentru că acele comportamente nu se pot şterge din amintirea victimei.”

Pentru a combate fenomenul violenţei domestice, legea a fost modificată. Una dintre cele mai importante schimbări este introducerea ordinului de protecţie. Prin completarea unei simple cereri, victima poate solicita ajutor în faţa instanţei de judecată, care va dispune o serie de restricţii pentru agresor.

Mădălin Ţăranu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie: ”Pornind de la părăsirea imobilului, chiar dacă el este proprietarul acestuia, pornind de la anumite restricţii de a se apropia de victimă, de copilul acestuia sau de alte locaţii la o anumită distanţă.”

În cazul în care nu este respectat ordinul de restricţie, agresorul riscă o pedeapsă de la o luna, la un an de închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri