Independență energetică și cheltuieli mai mici în campusul Universității Tehnice Iași

Data publicării:
CENTRALA TERMICA1

Campusul Universității Gheorghe Asachi din Iași a devenit independent din punct de vedere energetic după ce instituția a câștigat în urmă cu patru ani un proiect european prin care a obținut 14,6 milioane de euro. Un sfert din sumă a fost folosit pentru achiziționarea unui sistem de instalații care produce curent electric și agent termic. Sunt practic două module de cogenerare care funcționează pe bază de gaz. 

„Au câte două motoare de 600 şi 1200 de kwatt. Sunt motoare termice cu o combustie internă,” a spus Marius Imrea, reprezentant al Biroului Tehnic al Campusului Tudor Vladimirescu. 

Zece milioane de euro au fost folosite pentru modernizarea la standarde europene a 12 din cele 21 de cămine a universității.

„Noi, cu modulele de cogenerare pe care le avem, din primul proiect, putem să asigurăm atât apa caldă cât și căldura cât și energia electrică pentru întreaga platformă didactică a universității,” a spus Ştefan Grigoraş, prorector la Universitatea „Gh. Asachi” Iaşi. 

Conducerea campusului a făcut deja economii care i-au permis să reducă din taxele de cazare ale studenților.

„Dacă avem noile prețuri și consumul din 2010 trebuia să plătim la utilități cu încă 1,5 milioane de lei în plus. Față de anul trecut se simt deja reducerile. Poate cu 10 la sută pe lună este mai mică față de anul trecut taxa de cămin,” a explicat Bogdan Budeanu, director al Direcției de Servicii Studențești. 

„- Ești mulțumit de condițiile care ți se oferă aici? - Ținând cont că stăm la cămin, acestea sunt condiții nu de cămin ci de hotel de trei stele,” consideră un student. 

Acum conducerea Universității așteaptă aprobarea de la Autoritatea de Națională de Reglementare în domeniul energiei pentru a putea scoate la licitație curentul pe care-l produce în campus. Prețul de pornire este estimat la 0.18 bani pe kilowatt.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri