Învăţaţi cum să se ferească de boli

Data publicării:
invatati 20cum 20sa 20se 20fereasca 20de 20boli-38174

Centrul Regional HIV-SIDA Iaşi se situează pe locul doi, după Bucureşti, în topul numărului de pacienţi aflaţi în evidenţă. Peste 1.300 de persoane din regiunea Moldovei au fost diagnosticate cu această afecţiune.

„Trebuie să vă spunem că acest număr este într-o uşoară creştere, întrucât în acest an au fost descoperiţi până în acest moment 52 de pacienţi. Majoritatea pacienţilor au căpătat această infecţie pe cale de transmitere sexuală şi mai precis heterosexuală”, spune prof. dr. Carmen Dorobăţ, manageru la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.

Consumatori de etnobotanice infectaţi cu HIV

Mai grav este faptul că jumătate dintre cazurile nou diagnosticate sunt la tineri cu vârste între 15 şi 19 ani. De asemenea, specialiştii susţin că au depistat la nivel naţional şi aproape 150 de cazuri de infecţie cu HIV la consumatorii de etnobotanice.

„Nu trebuie să ne drogăm, să nu folosim droguri cu administrare intravenoasă, acesta este un lucru cât se poate de clar, iar etnobotanicele reprezintă o nenoricire extraordinară pentru că omoară omul în circa doi ani de zile, îi distruge creierul. Să nu facem piercing, atenţie domnişoarele, să nu ne tatuăm”, spune prof. dr. Adrian Streinu Cercel, manager la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” Bucureşti.

Pentru a le atrage atenţia tinerilor cu privire la aceste aspecte, oficialii Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi au iniţiat un program de prevenţie denumit „Step In” şi care vizează elevii şi studenţii.

„Ştim că transmiterea şi o să vedem aici din întrebări şi din toate lucrurile chiar şi în întâmplările dentare se poate întâmpla şi atunci trebuie să puneţi aceste întrebări”, spune prof. Norina Forna, decan la Facultatea de Stomatologie Iaşi.

„Încercaţi să aflaţi răspunsuri, nu pe alea pe care le doriţi, răspunsurile adevărate şi atunci nu veţi avea temă că veţi creşte şi vă veţi dezvolta sănătoşi”, spune prof. Doina Azoicăi, decan la Facultatea de medicină Iaşi.

„Mi se pare important să ştim despre lucurile astea pentru că în primul rând să ştim să ne protejăm, şi în al doilea rând să ştim să ne tratăm în caz că le contactăm”, spune o tânără.

„Cred că este o problemă de actualitate SIDA prin care se află mulţi tineri cu această problemă şi este important să ne informăm”, spune o altă tânără.

Campania „Step In” se va desfăşura pe tot parcursul anului şcolar 2012-2013 în unităţile de învăţământ din judeţul Iaşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri