Invenția împotriva inundațiilor a unui profesor ieșean, premiată cu aur la saloanele internaționale

Data publicării:
dig premiat 1

Digul a fost gândit să împrejmuiască lacurile de acumulare unde riscul de inundații este crescut. Construcţia realizată din cofraje de tablă zincată umplute cu beton ar urma să ridice cu doi metri nivelul de protecție. Acest lucru ar mări capacitatea de înmagazinare a apei cu până la 30 la sută și implicit ar elimina pericolul deversărilor necontrolate, susține inventatorul, profesorul Alexandru Stănilă.

Digul, spune inventatorul, are o multitudine de avantaje. Este ușor de montat, ritmul de execuţie fiind de aproape 30 de metri pe oră, are o durată de viaţă de cel puţin 20 de ani, iar costul nu depășește 200 de euro pe metrul liniar. „În primul rând creşte protecţia împotriva inundaţiilor, în al doilea rând asigurăm un teren foarte fertil celor care pot beneficia de el din jurul lacului şi în al treilea rând, o creştere a nivelului de apă poate să ducă şi la o viabilitatea unor culturi piscicole în lacul respectiv,”  spune profesorul Alexandru Stănilă.

Invenţia premiată a profesorului a primit și aprecieri din partea experţilor în hidrotehnică: „are o suprafaţă de fundare foarte mică, ceea ce duce la o ocupare a terenurilor în oraş foarte mică. Pe lângă asta, mă mai gândeam la cost, costul este destul de ieftin, chiar am făcut o comparaţie cu studenţii pe mai multe variante de dig şi a ieşit cam cea mai ieftină,” a spus lectorul Petru Cercel, şef de lucrări la Facultatea de Hidrotehnică Iaşi.

Cu toate acestea, inventatorul ieşean nu a primit nicio comandă la noi în țară. Are însă contracte în străinătate pe care le onorează cu ajutorul unei firme de construcţii din Pașcani, iar afacerea a adus deja încasări de un milion şi jumătate de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri