Investiţie blocată de birocraţie. Un centru de zi stă închis pentru că nu există norme de acreditare

Data publicării:
COPERTA CENTRU PENSIONARI

Construcţia centrului de zi pentru bătrâni din comuna Bălțați a costat 120 de mii de euro, bani ce provin din fonduri europene şi este gata încă de anul trecut. Unitatea are 60 de locuri, iar toate serviciile care ar putea fi oferite aici pensionarilor sunt gratuite.

Vasile Aştefanei, primarul comunei Bălţaţi: "Aici avem un cabinet medical. Aici bătrânii vor beneficia zilnic de asistență medicală din parte medicilor de familie și a asistenților medicali cel puțin două trei ore în fiecare zi în program de la 08:00 la 16:00. Aici, alături, avem cabinetul psihologic. Avem contract făcut cu un medic psiholog."

Pentru a putea fi dată în folosinţă, unitatea socială are nevoie de un document de acreditare a
furnizorilor și serviciilor sociale. De eliberarea acestui tip de acte se ocupă, de anul trecut, Ministerul Muncii. Aşa că autorităţile din Bălţaţi au întocmit un dosar cu toate documentele necesare şi avizele şi l-au trimis spre Ministerul Muncii pentru a primi unica acreditare care mai lipsea. De 6 luni aşteaptă un răspuns. Motivul tergiversării?  "Explicația este că a fost elaborată o nouă lege obținerea acreditărilor dar nu sunt normele metodologice," a mai spus primarul din Bălţaţi.

O explicaţie are şi Costel Grojdea, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecție Socială: "Pentru acreditarea serviciilor sociale furnizate de aceștia nu s-au publicat standardele minime de calitate. În momentul de față nu se pot acredita serviciile sociale oferite de către furnizori."

Cei care ar putea beneficia de acest centru sunt revoltaţi că nu se pot folosi de serviciile gratuite. "Ar trebui să se finalizeze. Odată construcția făcută, alții săracii nu au nici o colibă și aici e gata făcut și nu-l folosim."

Autoritățile locale nu au putut da un termen pentru remedierea acestei situaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri