Îşi cer dreptul la viaţă. Bolnavii de hepatită solicită acces la noile terapii

Data publicării:
pacienta in spital

Bolnavii de hepatită, asociaţia care îi reprezintă şi medicii specialişti s-au întâlnit la Iaşi pentru a-şi pune pe hârtie nemulţumirile şi pentru a le înainta apoi ministerului sanatatii. Bolnavii cu hepatita C spun că nu au acces la noile terapii, iar cei cu heptatita B se plâng că analizele şi tratamentele sunt costisitoare şi că statul nu le oferă niciun fel de ajutor.

Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO): "noi cerem autorităţilor să asigure măcar o încărcătură virală gratuită pe an. Pentru mulţi oameni să plătească 400-500 de lei, mai ales când este vorba şi de o coinfecţie este mult şi am întâlnit oameni care au spus că nu şi-au mai repetat anumite analize de un an, doi,trei, chiar şi de 10 ani pentru că efectiv nu au avut bani."

Cristina Ursu este unul dintre bolnavii aflaţi în această situaţie. A fost diagnosticată cu hepatita C în urmă cu două decenii si nu a răspuns la tratamentul clasic, astfel că a trebuit să facă zeci de alte analize. Din cauza costurilor, la multe a renunţat, iar boala i s-a agravat.

"De mai bine de 5 ani eu nu am făcut nicio analiză prescrisă de medicul specialist din cauza costurilor. Este foarte greu, iar în lipsa tratamentului se ajunge la cazuri grave de ciroză, de cancer hepatic şi costurile statului sunt mult mai mari decât dacă ne-ar aproba acel banal tratament," spune pacienta.

"Hepatita cronică cu virus C care are încă în actualitate biterapia spre deosebire de celelalte ţări răspunsul este de până la 60 la sută de responderi, ceea ce înseamnă responderul în hepatita cronică cu virus C înseamnă vindecare," a explicat Lucia Grigore, medic primar la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

La nivel naţional, statisticile arată că sunt 600.000 de persoane diagnosticate cu hepatita C şi 800.000 cu hepatita B. Cifrele nu reflectă, însă, realitatea.

Galia Eremia, preşedinte APAH-RO Iaşi: "sunt foarte mulţi care nici nu se ştiu, asta este durerea noastră mare, nevoia de a face foarte mult screening, de a putea depista. Deci noi suntem doar la vârful aisbergului, ceea ce evdme şi pacienţii pe care-i avem şi în sală sunt doar vţrful icebergului. Marea majoritate sunt încă nedepistaţi."

Programul de depistare a hepatitei lansat anul trecut pentru zona Moldovei este suspendat in prezent din lipsă de finanţare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri