Sari la conținut

Jocurile video din Iași dau lovitura peste Ocean. Frozen Free Fall are peste 100 de milioane de utilizatori

"Frozen Free Fall a fost lansat acum aproximativ doi ani. A fost dezvoltat împreună cu Disney Interactive. Este un joc de match trei, adică scopul este să creezi grupuri de trei piese de aceeași culoare," spune Cătălin Marcu, producător jocuri video.

Pare simplu și, de altfel, așa și este. Jocul care a bătut orice așteptări legat de utilizatori a fost creat de o firmă din Iași, într-un parteneriat cu celebrul producător de desene animate. Până să ajungă să bată palma cu producătorii de peste Ocean, firma din Iași a lansat sute de jocuri video. Frozen i-a asigurat anul trecut încasări de câteva milioane de euro.

"Are undeva la peste 100 de milioane de utilizatori, câteva milioane de utilizatori în fiecare zi, deci oameni care vin constant și joacă jocul. Momentan, avem peste 700 de nivele, ceea ce este destul de mult," mai spune Cătălin Marcu.

Nu e simplu să pătrunzi pe piață. Simt asta pe pielea lor patru tineri din Iaşi care au lansat o campanie online ca să obţină o finanţare pentru un joc horror şi de aventură.

Eduard Bursuc, producător jocuri video: "noi am cerut o sumă de 50.000 de euro bani pe care i-am calculat pentru un an și opt luni."

"Acţiunea se petrece undeva în Anglia, în 1910, în perioada victoriană. Vor fi puzzle-uri, foarte multe puzzle-uri, vei putea cu ajutorul anumite artefacte să ajungi în lumea copilului, un fel de paradis, unde el îți va revela adevăruri de natură mistică," explică George Remus, producător jocuri video.

În urmă cu doi ani, firmele din industrie şi-au înfiinţat o asociație, prin care vor să obţină mai multă vizibilitate, dar şi ajutor din partea statului.

Andrei Istrate, Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România: "vorbim de sprijin pentru expunere la nivel internaţional, participare la evenimente, la conferinţe, la târguri, vorbim de sprijin pentru a organiza în România astfel de evenimente."

În acest moment, în România activează în jur de 80 de firme care produc jocuri video. La aceste se adaugă alte câteva zeci de studiouri mai mici, independente. Industria reușește să adune anual o cifră de afaceri de aproximativ 120 de milioane de euro.