Judecătorii cer respectarea independenței

Data publicării:
judecatorii cer respectarea independentei

Odată cu începerea noului an, magistraţii au de pus în aplicare noul Cod Penal. De aceea, reprezentanţii CSM merg în ţară şi discută cu judecătorii de la Curţile de Apel despre noile proceduri. De aici, s-au desprins două probleme. Una ar fi cea a instanţelor mai puţin aglomerate.

„Noi am depus pe liste în jur de 30 de instanţe, la care volumul de activitate e foarte mic - 1200, 1300, 1500 de dosare la care funcţionează un judecător sau doi judecători sau trei judecători,” a explicat  Adrian Bordea, preşedintele CSM.

Desfiinţarea celor 30 de instanţe va fi dezbatută în Parlamentul României. Tot acolo se va discuta şi despre conduita parlamentarilor. Şi asta pentru că, spun judecătorii, imaginea lor este afectată de declaraţiile aleşilor.

„Totuşi, ar fi necesar ca acel Cod deontologic, despre care vorbeşte chiar Comisia Europeană, al fiecărui parlamentar, să prevadă tipul de sancţiuni pentru Parlamentarul care atacă justiţia, în mod nejustificat,” este de părere Horaţiu Dumbravă, membru CSM. 

Pentru ca pe viitor să nu existe probleme în privinţa deciziilor luate de către judecători, preşedintele consiliului superior al magistraturii a dat garanţii că în cel mai scurt timp să se poată relua transmisia şedinţelor de judecată pe internet.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri