La Iași, nivelul de poluare este dublu față de limita admisă

Data publicării:
IASI DE SUS BLOCURI VARA

În laboratorul de la Agenția de Protecție a Mediului Iași se cântăresc dischetele încărcate cu praf care determină nivelul de poluare din oraș. Filtrele sunt ridicate din staţia din Podu de Piatră care măsoară zilnic concentraţia de pulberi.

”După prelevare filtrul este dus la agenţie în camera cu microbalanţa, unde este cântărit. Se face diferenţa de cântărire şi după o formulă de calcul ţinând cont de volumul de aer se calculează concentraţia de pulberi pentru ziua respectivă,” a spus Florin Poenaru, inspector Agenţia de Protecţie a Mediului.

Până acum s-au înregistrat 32 de depășiri ale valorilor normale de pulberi în suspensie. La pragul de 35 de depășiri într-un an de zile, autoritățile locale sunt obligate să ceară măsuri imediate de protecție a mediului astfel încât să nu se ajungă la sancțiunile comunității europene.

Dănuț Pirchiu, șef birou Agenția de Protecție a Mediului Iași: "Sancţiuni se pot îndrepta şi împotriva României. Se poate declanşa procedura de infringement, care prevede nişte penalităţi destul de mari, vorbim de mii, zeci de mii de euro."

"România are nevoie să se dezvolte și acolo unde se implementează proiecte de infrastructură se face și praf. Asta este," a declarat Mihai Chirica, primarul interimar al Primăriei Iași.

Faptul că tirurile care trebuie să ajungă la vamă ocolesc șoseaua de centură și circulă în continuare pe ruta Gară - Podu de Piatră - Nicolae Iorga - Nicolina accentuează nivelul de poluare.

Reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului Iași spun că municipalitatea trebuie să caute soluții cât mai rapide pentru redirecționarea mașinilor de mare tonaj din oraș. În caz contrar, Primăria va trebui să plătească cel puțin 30.000 de euro amenzi pentru fiecare zi de depășire a nivelului maxim admis de pulberi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri