La Iași s-a deschis prima academie de vară pentru conservarea patrimoniului

Data publicării:
cladire darapanata

Peste 30 de studenţi din toată ţara cu rezultate excelente s-au înscris la Academia de Vară organizată de Institutul Naţional al Patrimoniului. Organizatorii încearcă astfel să tragă un semnal de alarmă.

„În România nu există o cultură a patrimoniului. E un subiect insuficient exploatat în universităţi şi în mediul societăţii civile. Cred că e foarte important ca această academie de vară să fie un prim pas către o politică naţională de educaţie pentru patrimoniu”, a explicat Alexandru Muraru, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului.

Studenţii vor avea o săptămână plină. Vor vizita clădiri din patrimoniul naţional şi internaţional, vor sta de vorbă cu specialişti şi vor merge în tabere de specializare.

În faţa participanţilor, la Academia de Vară vor conferenția profesori de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, directori de instituţii și arhitecţi.

„Valorile de patrimoniu trebuie înțelese pentru totdeauna că fac parte din identitatea noastră naţională. Accentul se pune pe identitatea naţională, ori patrimoniul reprezintă un element esenţial în definirea să spunem a patrimoniului naţional”, a spus Nicu Gavriluţă, decanul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice.

În România există peste 30.000 de clădiri de patrimoniu şi peste 10.000 de situri arheologice. Multe sunt în stare critică şi doar o intervenţie urgentă le mai poate salva.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri