Sari la conținut

Lecție de ajutorare a semenilor. Un grup de tineri participă la pelerinaj ca voluntari ai Crucii Roșii

Angela are 18 ani și este elevă în clasa a XII-a, la Liceul de Informatică din Iași. În urmă cu aproape șase ani a devenit voluntar la Crucea Roșie. Nu există mulțumire sufletească mai mare pentru ea decât cea pe care o simte atunci când ajută un pacient şi, tocmai de aceea, a absolvit şi un curs de prim-ajutor, iar după examenul de bacalaurea vrea urmeze Facultatea de Medicină.

"- Ce sentiment ai atunci când reușești să ajuți pe cineva? - Este un sentiment pe care nu ai cum să îl descrii, este minunat," a explicat Angela Oarză, voluntar Crucea Roşie.

De trei zile, Angela, alături de alți 90 de tineri entuziaști, se află printre pelerinii sosiţi la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Voluntarii merg printre pelerini, stau de vorbă cu vârstnicii, se asigura că își iau medicamentele și se alimentează corespunzător, și oferă prim-ajutor tuturor celor care au nevoie de asistență medicală.

" - Bună ziua, sunteți bine, v-ați luat astăzi medicamentele, este totul în regulă?

- Da, da, totul este în regulă.

- Bine, să aveți grijă de dumneavoastră, că e căldură mare."

Anul acesta, la punctul de prim ajutor instalat în curtea Mitropoliei, asigură garda de 24 de ore și voluntari veniți din Cluj. Dan, de exemplu, a condus opt ore până la Iași, special pentru a oferi ajutor, la nevoie, pelerinilor care așteaptă răbdători să ajungă la racla cu moaştele Sfintei Parascheva.

"Motivația? De a ajuta pe semenii noștrii aflați în dificultate în momentul în care dânșii vor să își îndeplinească un țel, un vis de a ajunge aproape de moaștele Sfintei," a explicat Dan Anca, voluntar Crucea Roşie.

"Îi maturizează, înțeleg fenomenul, înțeleg suferințele care port fi ale bunicilor, cunoștințelor, rudelor, a celor dragi lor și îi formează ca oameni," a spus Virginica Bealdean, coordonator Crucea Roşie.

Voluntarii de la Crucea Roșie patrulează în echipe de câte două persoane și-i însoțesc pe cei care au nevoie de ajutor medical către punctul de primire urgențe. Acolo, pelerinii primesc îngrijiri medicale de bază, iar cazurile dificle sunt direcționate către medicii de la SMURD sau de la Serviciul Județean de Ambulanță.

Reporter: Ana Oleinic
Operator: Marian Anicule
Editor imagine: Laura Aparaschivei
Editor text & web: Diana Cîrlan