Legătură directă între abandonul școlar și părinții plecați la muncă în străinătate

Data publicării:
elevi in banci

Oficial aproape 4.000 de copii sunt în grija rudelor. Neoficial se vorbeşte de cifre şi de trei ori mai mari.Tot oficial există aproape 600 de familii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi 2.000 unde este plecat unul dintre soţi. În momentul despărţirii de părinţi, copiii primesc doar promisiuni.

„Părinţii le explică clar - mergem să facem un anume lucru, să facem o casă, să cumpărăm televizor, calculator şi atunci ei percep mai uşor,” a explicat Irina Lupu, director la Şcoala Generala Aron - Vodă din Aroneanu.

Bucuria celor mici este de scurtă durată. Pentru mulţi lipsa părinţilor este identică cu abandonul. Statisticile sunt îngrijorătoare. Avalanşa de minori care abandonează şcoala sau devin infractori nu poate fi oprită.

„În jur de 40 la sută ajung să lipsească foarte mult de la şcoală. Îşi strică relaţia cu familia lărgită, bunicul, bunica, unchiul sau mătuşa,” a explicat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt la Direcţia pentru Protecţia Copilului Iaşi.

Sunt şi cazuri fericite. Sabina trăieşte doar cu bunica de aproape 3 ani. Părinţii sunt plecaţi în Italia. Fata de 10 ani vorbeşte aproape zilnic cu părinţii. „Mai caută încă loc de muncă. Şi tata la fel că nu a găsit. Cum se descurcă. Greu. Tăticu trebuie să găsească. Mama lucrează şi într-o parte şi în alta,” povestește fetița.

La nivel naţional aproape 80.000 de copii trăiesc fără cel puţin un părinte, plecat la muncă peste hotare. Dintre ei numai anul trecut 3.300 au intrat in sistemul de protecţie al statului. Unii trec peste perioada în care părinţii nu le sunt aproape. Alţii ajung infractori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri