Liber la o bere pentru șoferi. În noul Cod Rutier, alcoolemia de 0,2 nu va fi nici contravenție 

Data publicării:
POLITISTI masini trafic-1

Polițiștii vor considera drept infracțiune alcoolemia de 0,5, în timp ce alcoolemia de la 0,2 la 0,5 se va considera contravenție. Noul Cod Rutier va reglementa și problema amenzilor. Celor care nu achită amenzile în termen de 30 de zile li se va suspenda permisul de conducere până la achiatarea banilor.

Una dintre principalele modificări vizează prevederea din lege care îi obligă pe judecători şi procurori să îl lase pe şoferul care a comis o infracţiune să conducă în continuare. Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod, se mai prelungește permisul numai în situaţiile în care procurorul şi judecătorul constată că șoferul nu prezintă pericol pentru circulaţia pe drumurile publice. Cei care produc accidente mortale din vina lor nu vor mai putea conduce niciodată.

„0,2 la mie este o alcoolemie infraclinică deci este o alcoolemie care nu pune în pericol viaţa şoferului şi a celorlalţi din trafic pentru că nu dă simptome cum ar fi scăderea reflexelor sau tuburări de vedere sau altceva. Deci este o marjă de alcoolemie care poate fi suportată bine de organismul uman.

Ce inseamnă 0,2 la mie? Înseamnă la o persoană de 100 de kilograme o bere de jumătate de litru sau 60-70 ml de vodka. La o persoană de 50 de kg inseamnă dublu: o bere de 500 de ml determină o alcoolemie de 0,4, deci dublu. Eliminarea acestei alcoolemii se realizează pe stomacul gol într-o oră, pe mâncate cam în două ore,” a explicat Călin Scripcaru, medic legist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri