Sari la conținut

Lucrările la Spitalul Municipal Bacău au fost oprite pentru a şasea oară. Constructorii sunt în insolvenţă

La Spitalul Municipal Bacău, multe dintre instalaţii nu au fost încă montate pentru că muncitorii au părăsit şantierul imediat ce societăţile la care lucrau au intrat în insolvenţă. Radu Ababei, viceprimar interimar al municipiului Bacău: "Practic, nu mai au muncitori cu care să-şi facă treaba şi ar însemna ca în momentul în care absorb fondurile noastre ar trebui să le dea pentru plătirea celorlalte datorii pe care le au."

Acum, Primăria trebuie să organizeze o nouă licitaţie. Asta înseamnă alte luni de aşteptare. Iar dacă vor fi contestaţii, lucrările ar putea fi terminate abia la finalul anului viitor. Între timp, echipamentele medicale care au fost deja aduse în spital riscă să se degradeze.

Lucrările la Spitalul Municipal din Bacău au început în urmă cu şapte ani şi trebuiau încheiate în 2009. Din lipsă de fonduri, termenul de finalizare a fost decalat de cinci ori, timp în care şi costurile au crescut - de la 125 de milioane la 180 milioane de lei fără TVA. Banii au venit în mare parte din împrumuturi bancare şi de la Guvern.

"E o clădire nouă care are circuite bune, la nivel european, sigur că el ar trebui să se definitiveze, este clar că trebuie gândită o strategie pentru a putea practic deservi populaţia din judeţ într-o manieră mult mai bună decât este acum," a explicat Adrian George Popa, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţe Bacău.

Oamenii sunt dezamăgiţi că trebuie să mai aştepte până când se vor putea trata într-un spital modern. "A fost o proastă organizare şi o urmărire neatentă a tuturor lucrărilor la acest spital, lipsă de interes şi de preocupare," consideră un localnic.

Pentru că lucraările au fost oprite, şi procedura de organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor cadrelor medicale se află în stand-by. Conform schemei de personal, în Spitalul Municipal Bacău ar trebui să lucreze peste 600 de angajaţi, dintre care 100 vor fi medici specialişti.