Mame la vârsta adolescenței. Iașiul este pe locul întâi în țară la numărul de mame sub 14 ani

Data publicării:
MAMA COPIL IN BRATE FARA CHIP

Ioana este una dintre cele peste 13 mii de tinere românce cu vârsta sub 19 ani care anul trecut au devenit mame. Avea doar 17 ani când a dat naştere unei fetiţe. Pentru a o creşte a primit sprijinul psihologilor şi a personalului de la un centru de asistenţă maternală din Iaşi. Mărturiseşte că a renunțat la visul de a deveni profesoară de desen și s-a maturizat forțat odată cu venirea pe lume a copilului: "Copilul îl vedeam ca pe o păpuşică, pur şi simplu. O schimbam şi atât. Acum, când m-am schimbat, îi ofer mai multă atenţie în sensul că trebuie să stau mai mult cu el trebuie să-i ofer o educaţie chiar dacă e mititel."

Specialiștii spun că tinerele minore care devin mame au nevoie de consiliere psihologică, de îndrumare și sprijin pentru că multe dintre ele suferă adevărate șocuri atunci când își dau seama cât de mari sunt responsabilitățile. "Practic, îngrijim doi copii. Prin cei doi copii înţelegând atât mama cât şi copilaşul minor. O parte dintre mămici îşi doresc copilaşii, o parte ar încerca să îl abandoneze tocmai datorită lipsei de suport din partea familiei," a explicat Maria Caltea, director centru maternal ''Maternus''.

Iar fenomenul mamelor minore este des întâlnit și în acest an. La Maternitatea Elena Doamna din Iași, în primele 5 luni din 2014, 66 de tinere cu vârsta sub 18 ani au devenit mame. Medicii spun că de cele mai multe ori minorele gravide își ascund sarcina, nu merg la control și ajung la spital numai când trebuie să nască.

Mădălina Nour-Ciuhodaru, purtătorul de cuvânt al Maternităţii ''Elena Doamna'' Iaşi: "Există o mulţime de riscuri cum ar fi iminenţa de avort de naştere prematură şi îngrijiri, sigur, în post partum care trebuie făcute cu adresabilitate specifică pe aceste grupe de vârstă." Cel mai mare număr de mame minore a fost înregistrat în 2012, când, la nivel național, s-au raportat 19.822 de nașteri în categoria de vârstă 15-19 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri