Sari la conținut

Maşini de epocă, expuse pe bulevardul pietonal din Iaşi 

Vedeta expoziției a fost o mașină Chrysler din 1936. Autoturismul a devenit faimos după ce a apărut în mai multe filme regizate de Sergiu Nicolăescu. Proprietarul, un pensionar pasionat de mașinile de epocă, are în garaj încă alte 12 astfel de autoturisme.

"A participat la filme, eu i-am astupat niște găuri de gloanțe, cum le-au făcut ei acolo. A fost mai mult de lucru la ea, dar, na, am reușit să o punem pe roți. Când am luat-o era răsturnată și era boțită. Lucrez la ea de aproape un an de zile și încă mai am vreun an," povesteşte Viorel Herciu, proprietar maşină de epocă.

Deţinătorii bijuteriilor pe patru roţi dau mici averi pe aceste autoturisme, pe care, de cele mai multe ori, le cumpără din străinătate. Printre iubitorii de mașini de epocă s-au numărat, însă, și proprietari de mașini românești.

Dragoș Macovei, proprietar Dacia 1300: "Uneori e un adevărat spectacol atunci când oprești într-o parcare. Nu există bucurie mai mare pentru un proprietar, un deținător de astfel de mașină decât să vină oamenii și să o admire, să pună întrebări."

În ciuda vremii capricioase, mulți trecătorii s-au oprit pentru o clipă și au întors capul dup

"Avem mașini antebelice, mașini construite în anii '50, '60, '70, mașini americane, inclusiv Dacia 1100, 1300, mașini englezești, diferite puteri și capacități," a spus şi Sebastian Petercă, organizator al evenimentului.

Retro Parada Primăverii a avut loc sâmbătă, simultan în 23 de oraşe ale României.