Măsuri împotriva alcoolismului. Medicii de familie îi vor consilia pe cei care au probleme cu băutura

Data publicării:
ALCOOLIC

În primele zece luni ale acestui an, 885 de persoane au ajuns la Spitalul de Psihiatrie Socola din cauza consumului exagerat de alcool. Asta înseamnă cu zece la sută mai mulți pacienți faţă de anul precedent.

“Nu vin doar bărbaţi, vin şi femei, vin şi foarte mulţi tineri, astfel încât ceea ce ne îngrijorează este practic o disipare şi o lărgire a plajei de pacienţi care se adresează cu probleme legate de alcool. Provin din toate mediile sociale şi au diverse nivele de instrucţie, de pregătire,” a specificat Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru la Spitalul Socola Iaşi.

Liliana Foca, coordonator proiect: “Românii consumă 14,4 litri de alcool pur pe cap de locuitor, ceea ce este îngrijorător situând ţara noastră pe locul 5 în lume.”

Pentru diminuarea fenomenului, medicii de familie sunt obligaţi de acum înainte să-i evalueze pe toți pacienții adulți și să stalilească dacă aceștia au sau nu probleme cu băutura. Pentru noua sarcină, doctorii sunt instruiți în cadrul unui proiect implementat de Asociaţia Alternative Sociale în parteneriat cu Direcţiile de Sănătate Publică.

“Statisticile spun că aproximativ 1 din 5 pacienţi care intră în cabinetul medicului de familie are un consum de alcool peste limitele recomandate de experţii în domeniu şi, atunci, selectând aceşti pacienţi, medicul de familie poate să le ofere o consiliere scurtă care de fapt este o discuţie scurtă cu pacientul care este structurată şi care include anumite elemente esenţiale,” a explicat Doina Bunescu, formator.

Proiectul îşi propune să-i determine pe pacienţi să conştientizeze că alcoolul reprezintă un risc pentru sănătate şi să-i motiveze să renunţe la consumul excesiv.

Maria Pintilie, medic de familie: “Cam în fiecare zi ne confruntăm cu aceste cazuri. Încercăm să-i convingem să renunţe, dar este foarte greu, cei din anturaj vin disperaţi şi ne cer ajutorul în sensul să-i ajutăm să renunţe. Consumul de alcool este o boală şi este foarte greu de tratat.”

În judeţele din Moldova, în cadrul proiectului împotriva alcoolismului, au fost realizate până acum 5 ateliere de informare. În cadrul acestora, au fost instruiţi peste 60 de medici de familie şi asistenți medicali comunitari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri