Măsuri pentru prevenirea inundaţiilor. Râurile Siret, Prut şi Bârlad, incluse într-un proiect de 63 de milioane de euro

Data publicării:
harta rauri

Râurile Siret, Prut şi Bârlad au fost incluse în proiectul Watman prin care se încearcă reducerea dezastrelor naturale în mai multe zone vulnerabile din ţară. În Moldova se au în vedere judeţele Botoșani, Iași, Vaslui și Galați. Aici se vor lua măsuri pentru ca populaţia să afle la timp despre producerea inundaţiilor şi pentru creşterea siguranţei construcţiilor hidrotehnice, prin montarea unor senzori.

"Inclusiv componenţa de soft care va presupune o îmbunătățire a calității colectării informațiilor, a centralizării și realizării unei prognoze bazinale eficiente, inclusiv partea de avertizare, alarmare a populației va crește atât în acuratețe, cât și în rapiditate," a explicat Gabriel Beșleagă, directorul tehnic al Administrației Naționale "Apele Române" Iași.

Beneficiarii proiectului vor fi cei aproximativ un milion şi jumătate de oameni care locuiesc în zonele cu risc de inundaţii.

Este vorba despre "colectarea datelor instantanee, în timp real. Deci, într-adevăr, se vor îmbunătăți prognozele. Populația din spațiul hidrografic Prut - Bârlad care, într-adevăr, va beneficia de informații utile în timp real," a specificat Vasile Dianu, responsabil cu problemele de mediu la Administrația Națională "Apele Române" Iași.

Proiectul trebuie pus în practică în 12 luni. Va costa în total 63 de milioane de euro, iar 85 la sută sunt fonduri europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri