Sari la conținut

Maternitatea din Fălticeni, evacuată. Proprietarul clădirii a refuzat prelungirea contractului de închiriere 

Încă de anul trecut, proprietarul clădirilor maternităţii a dat termen primăriei din Fălticeni, până în luna mai, să mute spitalul în altă parte. Toate aceste clădiri în care momentan fucnționează maternitatea de la Fălticeni vor fi demolate de actualul proprietar. Acesta intenționează să construiască în loc un hipermarket și o parcare.

Primarul are o propunere: să mute maternitatea într-o aripă a clădirii în care funcţionează şi liceul din oraş. Nimeni nu ştie însă cât ar putea costa şi dura transformarea fostelor săli de clasă în săli de naştere.

"Partea rea este că trebuie făcute anumite remodelări, modernizări, reamenajări tocmai pentur a putea îndeplini condițiile de unitate sanitară," a explicat Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni.

Vlad Morariu, managerul Spitalului Municipal Fălticeni: "problema maximă este la blocul operator, la zona sălii de operație, în rest niște saloane e ceva mai simplu, nu e simplu, dar e ceva mai simplu de realizat."

Clădirile în care funcționează maternitatea de la Fălticeni au fost retrocedate în 2008, iar din 2009 și până la finalul anului trecut primăria a avut contract de închiriere şi a plătit 2.500 de lei pe lună. Maternitatea de la Fălticeni are 65 de paturi, iar aici vin pe lume 50 de copii în fiecare lună.

Dacă până în luna mai nu va fi găsită o soluţie, femeile însărcinate vor trebui să meargă la maternitatea din Suceava, la 25 de kilometri distanţă. În Fălticeni se află în construcţie un nou spital, dar lucrările au termen de finalizare abia anul viitor.