Medicii ieşeni preferă munca în străinătate. Preşedintele Colegiului Medicilor din România cere bani pentru sistemul sanitar

Data publicării:
COPERTA EXOD MEDICI 1

Conducerea Colegiului Medicilor din România susţine că medicii continuă să plece din ţară. Pentru a stopa exodul, la Iaşi, Universitatea de Medicină a demarat organizarea unor workshop-uri pentru tinerii care vor să urmeze o carieră în domeniul sanitar. Prin discuţii se doreşte ca tinerii să cunoască foarte bine domeniile în care vor putea profesa. Numai că şi aici se constată că tinerii aflaţi chiar în primul an de facultate se gândesc să plece în străinătate. Motivele sunt cele cunoscute, spun ei: salariile mici şi lipsa aparaturii:

“Veniturile sunt foarte mici şi cred că munca pe care o facem noi este destul de importantă şi îţi ocupă mai bine de trei sferturi din viaţă.”

“Venitul mic, mă refer la salariul minim pe economie. Pentru că, în momentul în care ajungem în primul an de rezidenţiat, acela este salariul pe care îl avem.”

Preşedintele Colegiului Medicilor din România afirmă că un plan pentru combaterea exodului medicilor a fost propus, dar nimeni nu a ţinut cont de el. Sigurul lucru pe care guvernanţii l-au aplicat a fost legat de majorarea burselor studenţilor.

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România: “În rest, nici una din propunerile noastre nu a fost transferată în practică, deşi absolut toate guvernele şi toate autorităţile au fost perfect de acord: da, este un plan viabil, dar nu s-a putut. Nu s-a putut din lipsă de timp. Au fost preocupaţi cu bătăliile politice.”

Tocmai pentru a arăta avantajele şi dezavantajele practicării medicinei în afară, conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi a adunat la un workshop studenţii ieşeni şi cadre medicale care profesează în străinătate.

“Este o problem controversată această migraţie. Unii spun "pleacă prea mulţi", unii spun că "de ce pleacă", unii spun "hai să îi oprim". Hai să vorbim înainte de a face lucruri care poate marchează pe aceşti tineri,” a explicat Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Iaşi.

Să plece sau nu este o dilema pentru cei care studiază Medicina. Un lucru e sigur. Vor, măcar pentru câteva luni, să facă parte din categoria medicilor care profesează în străinătate. Mai precis, tinerii vor să se instruiască dincolo de graniţele României:

“Sunt în anul trei. La început, sincer, chiar mă gândeam foarte serios să plec, definitiv. Însă, cu timpul, vâzând experienţele în mare parte a doctorilor cu care am făcut eu ore, mi-am dat seamă că mi-aş dori pur şi simplu să mă perfecţionez, dar să vin înapoi acasă.”

“Când am intrat la Medicină, nu m-am gândit să plec în străinătate, adică doresc să plec cu o bursă Erasmus în anul cinci. Nu vreau să zic că vreau să rămân acolo.”

La Iaşi, anul trecut, aproximativ 200 de medici au ales să profeseze în afară, iar din 2007 peste 2000 de cadre medicale au făcut acest lucru. Statisticile în ţară sunt, însă, mult mai alarmante.

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România: “În decurs de trei - patru ani de zile, vom ajunge să închidem spitale nu că nu este nevoie de ele, nu că populaţia nu are nevoie de asistenţă medical, nu că nu avem fonduri, ci pentru că nu avem personal calificat.”

În spitalele româneşti ar trebui să lucreze aproximativ 26.000 de medici. Ca urmare a plecărilor, susţin reprezentanţii colegiului medicilor, acum sunt ocupate doar jumătate dintre posturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri