Sari la conținut

Membrii Senatului UMF îşi pregătesc apărarea. Profesorii susţin că nu au avut acces la documentele oficiale de la ANI

Descinderile procurorilor anticorupție la UMF nu au rămas fără ecou. Membrii senatului și-au angajat avocați și își pregătesc apărarea, pentru cazul în care vor fi chemați la audieri. Mai mult, profesorii universitari susţin că președintele Senatului nu i-a informat corect cu privire la decizia de incompatibilitate dată de ANI.

Camelia Bogdănici, membru al senatului UMF: "nimeni din membrii senatului nu a știut oficial de modificările și de corespondența care s-a purtat cu UMF Iași. Întodeauna am fost liniștiți ca membrii ai Senatului că practic nu se va întâmpla nimic. - Cine a indus această stare de confuzie, cum că nu se va întâmpla nimic dacă nu se pune în aplicare acea sentință? - Conducerea senatului și consiliul de administrație."

Membrii senatului spun că au avut acces la documente abia după ce au fost amendați de ANI cu câte 2000 de lei pentru că nu l-au demis din funcție pe rectorul Vasile Astărăstoae. În plus, la scurt timp, o parte dintre membrii senatului și-au dat demisia.

"Mi-am dat demisia pentru că nu mi s-a părut normal ca senatul să primească documentele și toată corespondența purtată cu ANI și ministerul educației naționale abia după trei luni de zile și să nu fie pusă pe ordinea de zi această problemă foarte importantă pentru universitate," a spus Radu Ciorap, fost membru al senatului UMF.

Președintele senatului respinge acuzațiile. El susține că au existat inclusiv consultări cu avocatul poporului.

Gabriel Dimofte, președintele senatului UMF Iași: "Eu am pus la dispoziție documentele Senatului în momentul în care am fost și eu informat. Nu se specifică niciun cuvânt cu privire la demiterea rectorului în hotărârea Înaltei Curți. Rectorul trebuia să fie sancționat administrativ și singura structură care putea să sancționeze administrativ rectorul și să creeze o comisie de disciplină pentru evaluarea activității rectorului este Ministerul Educației, care nu a făcut-o." 

Procurorii anticorupție au descins joi la sediul UMF. Cercetările vizează acuzații de abuz în serviciu și sunt direct legate de hotărârea dată anul trecut de Înalta Curtea de Casație și Justiție prin care profesorul Vasile Astărăstoae se afla în stare de incompatibilitate. Deocamdată, niciun membru al senatului nu a fost pus, oficial, sub acuzare.