Metodă pentru a verifica bolnavii psihic la ei acasă dacă își iau tratamentul

Data publicării:
Andreea Szalontay

Echipele mobile sunt formate dintr-un psihiatru, un psiholog, un asistent social şi unul medical. Aceştia vor merge în special în mediul rural pentru că bolnavii de acolo ajung mai greu la controalele periodice. Specialiştii pot fi sunaţi dacă bolnavul sau rudele lui vor să i se facă o evaluare a stării de sănătate.

„Există un număr de telefon mobil, 0730 223 900, la care pacienţii pot apela. În cadrul vizitei noi putem asigura o evaluare psihologică, o anchetă socială dacă este nevoie sau asigurarea nevoilor sociale ale pacientului,” a explicat Andreea Szalontay, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi.

În evidenţele centrelor de sănătate mintală sunt peste 15.000 de bolnavi psihic, iar specialiştii consideră că vizitele la domiciliu vor fi benefice dupa externarea din spitale.

„Pacientul poate fi ajutat să fie adaptat nevoilor pe care el le are în mediul lui, în comunitatea în care trăieşte, plus că este stigmatizant să vii la spital să-ţi iei reţeta chiar şi la un centru de sănătate mintală este stigmatizant şi dificil,” consideră Maria Radu, coordonator echipe mobile.

„Aceste echipe au rolul de a monitoriza starea de sănătate a pacientului, mediul în care trăiesc, dacă sunt inseraţi socioprofesional şi cel mai important în aceste situaţii este să monitorizeze dacă şi-au luat medicaţia,” a declarat Lucian Burlea, managerul Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi.

Rudele pacientilor speră că echipele mobile le vor ajuta să rezolve cea mai mare problema cu care se confrunta, adică refuzul bolnavilor de a-și lua tratamentul.

„Îşi ia tratamentul, dar nu îl ia tot timpul cum trebuie, la oră fixă. Poate ar înţelege mai bine dacă îi spune cineva din
cadrul medicinei să ia medicamentul la timp, la oră fixă, poate ar fi mai bine,” consideră ruda unui pacient. 

„Ne-ar ajuta foarte mult, ne-ar uşura viaţa. Am putea să ne mai ocupăm şi de altceva decât de vizită în spital. Suntem pe ziua de astăzi la al treilea spital şi ne-am deplasat cu taxi şi, la pensiile care sunt în ziua de astăzi, e un pic cam greu,” este de părere familia unui alt pacient.

Echipele mobile vor face teren de luni până vineri, câte opt ore pe zi, iar serviciile pe care le oferă sunt gratuite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri