Mii de bolnavi în pericol pentru că distribuitorii de medicamente întârzie livrările către spitale

Data publicării:
medicamente cabinet scolar

Cătălina are 23 de ani, iar de la vârsta de 7 ani se luptă cu acest virus. În toţi aceşti ani a fost nevoită să-şi întrerupă de mai multe ori tratamentul. Anul acesta, însă, este pentru a doua oară când se află la limită din cauza lipsei medicației. De mâine rămâne fără unul dintre medicamentele care o ţin în viaţă. Cel mai mult se teme de consecinţele pe care le au lipsa pastilelor.

„Dacă nu mai luăm tratamentul acesta o să avem reacţii, o să ne fie rău, uşor murim dacă nu le mai luăm, suntem moleşiţi, ne este rău şi ne mai apar şi reacţii mici pe partea hormonală am avut eu probleme,” povestește Cătălina.

Prin astfel de momente cumplite trec majoritatea bolnavilor cu HIV.

„Nu ştiu cât o să mai reziste organismul în astfel de situaţii, pentru că întreruperile de tratament au fost dese, sunt dese. Regret faptul, pentru că deja de la începutul anului sunt în a doua situaţie în care sunt nevoit să ies public şi să fac cunoscută problema,” povestește un al pacient.

Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, dă asigurări că situația se va rezolva: „Dacă e vorba de 2-3 zile pericolul nu este foarte mare. Ar fi important dacă această perioadă s-ar prelungi şi noi sperăm să nu se întâmple acest lucru întrucât din punctul nostru de vedere am făcut corect lucrurile, finanţare am avut, comenzile au fost trimise, deci distribuitorul trebuie să-şi facă treaba.” 

Sătui de întreruperile frecvente ale tratamentului, bolnavii cu HIV şi ONG-urile care îi protejează vor să adune semnături prin care le cer autorităţilor să ia măsuri pentru a salva cei 12.000 de români care suferă de această afecţiune.

„La nivel naţional se semnează o petiţie a pacienţilor infectaţi cu HIV şi a persoanelor care susţin aceşti pacienţi prin care se avertizează că modalitatea prin care se derulează acest program de la începutul anului cu foarte multe probleme este ucigaşă pentru oamenii care trăiesc cu acest virus. Mai mult, e o problemă de sănătate publică mai ales că în România lipsesc practic programele de prevenire a transmiterii infecţiei cu HIV,” a explicat Mihaela Munteanu, purtătorul de cuvânt al Fundaţiei Alături de Voi.

Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi are în evidenţă peste 1.400 de bolnavi de HIV.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri