Mii de hectare de teren zac în paragină, iar fostele CAP-uri sunt aproape culcate la pământ 

Data publicării:
parloaga

În judeţul Iaşi peste 7.500 de hectare de teren agricol sunt nefolosite. Pământul este acoperit de scaieţi şi nu mai poate fi folosit nici măcar ca pășune.

„N-ai cu ce să-l întreții. Lucrările agricole sunt foarte scumpe. Ca să lucrezi un hectar te costă în jur de 7-8 milioane. Tu, ca un om de rând, nu ai cu ce să-l intreții," se plâng agricultorii.  

„Afectează producția agricolă, afectează proprietarul care nu lucrează și începând din acest an trebuie să plătească niște taxe, niste impozite. Dacă s-ar comasa terenurile, dacă s-ar exploata corespunzător am avea o producție de cel puțin 30-40 la sută mai mult,”a declarat Neculai Olaru, directorul Direcţiei Agricole Iaşi.

A evoluat sau a involuat agricultura după Revoluție?

În urmă cu 25 de ani, în judeţul Iaşi funcţionau 108 CAP-uri. Doar în două cazuri clădirile nu au fost distruse, iar acum sunt administrate de societăţi familiale. În comuna Tomeşti, de exemplu, a funcţionat a doua mare fermă de porci din Europa.

„Nu se știa numărul porcilor. Abatorul care există în Tomești era unul modern, cu capacitate destul de mare. Și ăla s-a vândut. A intrat în circuitul comercial iar la ora actuală stau în paragină acele hale,” povestește Ştefan Timofte, primarul comunei Tomeşti.

Și sistemul de irigații a avut de suferit imediat după Revoluție, când în județul Iași existau rețele pe 50 de mii de hectare. Acum, mai este irigată doar 10% din suprafața inițială.

Peste 2.000 de hectare de pământuri din Suceava au rămas în voia sorții

Agricultura nu mai este un domeniu atractiv nici în Suceava. Peste 2.000 de hectare de teren agricol sunt lăsate de izbeliște în județ. Oamenii au renunțat să mai cultive pământul pentru că este prea scump dar și pentru că  tinerii cu forță de muncă au plecat de la sate, iar în urmă au rămas doar oamenii în vârstă care nu mai au putere să se îngrijească de pământuri.

Pe câmpurile din județul Suceava, locul culturilor de grâu, porumb ori floarea soarelui a fost luat de buruieni.

„Avem o suprafață de 2.156 de hectare conform raportărilor pe care noi le primim de la administrațiile locale din cadrul județului rămase neînsămânțate,” a declarat Vasile Schipor, șeful Direcției Agricole Suceava. 

Chiar daca ar putea primi subvenție de la APIA pentru terenurile pe care le cultivă, oamenii nu se arată deloc tentați să se reapuce de vechea îndeletnicire.

Unii dintre țărani au decis să-și lase terenurile în grija altora 

Totuși, mulți dintre țăranii care au terenuri agricole și care nu mai pot munci sau nu-și mai permit au găsit o soluție: dau terenul în arenda asociațiilor agricole. Astfel, oamenii nu se mai ocupă de munca și întreținerea pământului și, la schimb, primesc o parte din recoltă.

 reporteri: Lucian Bălteanu și Andreea Negoiță

operatori: Alex Doroftei și Daniel Bertea 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri