Sari la conținut

Mijloacele de transport public din Iași, cuptoare pe roţi

La ora prânzului, din cauza aglomeraţiei, dar şi pentru că nu exista aer condiţionat, atmosfera din autobuze devine irespirabila. 

Delia Săndulachi, reporter la Digi24 Iaşi, a făcut marţi un experiment: a verificat câte grade indică un termometru, după-amiaza în aer liber şi apoi, comparativ, în autobuz: "La orele de vârf, în Iaşi sunt 34 de grade Celsius. Haideţi să vedem însă ce temperaturi sunt în mijloacele de transport în comun! După cum arată termometrul, în autobuz, temperatura a trecut de 40 de grade, aşadar, o călătorie cu autobuzul este un adevărat test de rezistenţă."

"Este cam sufocantă că e cald, cam neplăcută. Mult, mult, mult mai cald decât afară," se plânge o pasageră. 

"Mai sunt oameni cu copii mici, în vârstă, bolnavi, cu diferite afecţiuni şi ar trebui să fie protejaţi," a spus un alt pasager nemulţumit. 

Reprezentanţii Regiei Autonome de Transport Public din Iaşi recunosc problema și spun că încearcă pe cât posibil să o remedieze. "Noi am luat măsuri de modificare a unor dispozitive de acţionare a trapelor de pe cupola autobuzelor astfel încât ele să permită o deschidere până la 15 centimetri, suficient pentru a putea permite aerului să intre în salonul călătorilor şi să-l ventileze," a spus Adrian Mihai, purtătorul de cuvânt al RATP Iaşi.

În depoul RATP Iaşi peste 170 de autobuze, 150 de tramvaie şi 35 de microbuze și niciunul dintre aceste mijloace de transport nu are aer conditionat pentru calatori.