Ministerul Sănătății a lăsat Centrul de transplant renal din Iași fără finanțare

Data publicării:
Transplant operatie

Marian Grigoraş a împlinit cinci ani de când a primit o nouă șansă la viață după ce tatăl său i-a donat un rinichi. Înainte de operaţie a făcut un an şi jumătate dializă, o perioadă extrem de dificilă şi la care sunt condamnaţi toţi cei peste 200 de pacienţi de pe lista de aşteptare. Bărbatul a explicat că în perioada în care a făcut dializă era legat de spital, trei zile din săptămână fiind obligat să facă tratamentul care îl ținea în viață.

Anul trecut, la Centrul de Transplant din Iaşi s-au realizat şapte transplanturi, iar spitalul a primit 830.000 de lei. Anul acesta, în şase luni au fost realizate deja şase transplanturi de rinichi, toate pe cheltuiala spitalului. De acum însă, din lipsă de fonduri, spitalul se va ocupa doar de urgențe. Conducerea spitalului nu a primit decât promisiuni de la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi.

Un transplant de rinichi costă, în medie, 66.000 de lei, preț suportat, în teorie, de Ministerul Sănătății prin programul național de transplant. Specialiștii spun că, pe termen lung, costul unui transplat este mai mic decât prețul tratamentului prin dializă, acoperit tot de Ministerul Sănății.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri