Sari la conținut

Mită pentru buletine. Funcționari de la Evidența Populației Vaslui cercetați de DGA

Procurorii susțin că funcționarii le facilitau cetățenilor moldoveni obținerea rapidă a cărții de identitate în schimbul unor sume cuprinse între 150 și 250 de euro. Între angajatii de la Evidenta Populatiei și solicitantii basarabeni ar fi existat un intermediar care, în același preț, găsea persoane dispuse să ia cetățeni moldoveni în spațiu. Apoi, funcționarii eliberau cărțile de identitate într-un timp mult mai scurt decât cel prevăzut de lege.

„Cărţile de identitate erau emise în interval foarte scurt, până la 3 zile. Sunt cercetaţi în cauză funcţionari publici pentru luare de mită în formă continuată iar intermediarul pentru dare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă,” a explicat Diana Alice Ruju, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

38 de cetățeni moldoveni care ar fi fost ajutați prin această metodă au fost duși la audieri. Totodată, trei funcţionari din Primăria Vaslui au stat de vorbă cu anchetatorii chiar la locul de muncă. Reprezentanții primăriei au încercat să minimalizeze situația.

„A avut loc o acţiune de rutină, de verificare a cetăţenilor din Republica Moldova care depun solicitări de stabilire a reşedinţei în municipiul Vaslui. Până în momentul de faţă nu avem niciun fel de informaţie care să confirme faptul că ar fi implicaţi colegi de la Serviciul de Evidenţă a persoanelor în activităţi ilicite,” a spus Gianina Tofan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Vaslui.

Procurorii spun însă că, de mai bine de 3 ani, Serviciul de Evidenţă a Populației Vaslui a devenit o adevărată mină de aur pentru intermediari. Sute de persoane ar fi plătit pentru obținerea pe această cale a cărții de identitate românești.

„Sunt mai multe reţele. Un intermediar avea funcţionarul sau funcţionarii lui cu care lucra la Primărie. Altul avea alţi funcţionari şi găsea alte persoane pentru a lua în spaţiu. Fiind mai multe dosare, din 2011 se face ancheta ca să se poată descoperi această reţea,” a adăugat Diana Alice Ruju, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Ancheta este încă în desfășurare. Până acum, nicio persoană nu a fost reținută.