Moda bonelor filipineze a ajuns și în Moldova

Data publicării:
copii

Dispuse să facă treburile casnice, să aibă grijă de copii şi să fie extrem de obediente, bonele filipineze şi-au căpătat un bun renume şi în Iaşi. Printre cetăţenii străini care lucrează în prezent la Iaşi se numără şi cinci dădace venite din Filipine.

„S-ar părea că se bucură de mare succes atât în Bucureşti cât şi în ţară, respectiv în Iaşi şi drept dovadă că avem şi noi un număr mic, dar este un început în acest domeniu”, a spus comisarul şef Sorin Gaiţă, şeful Seriviciului de Imigrări Iaşi.

În prezent, la Iaşi, sunt 98 de cetăţeni străini cărora li se prelungeşte periodic dreptul legal de şedere în scop de muncă. Majoritatea sunt turci, respectiv 33, dar şi 28 de chinezi şi 15 moldoveni.

„Dacă în 2008 - 2009, marea majoritate fac parte din cei care lucrează în domeniul construcţiilor, în momentul de faţă avem cei specializaţi în alimentaţie publică, respectiv bucătari, aceste bone, despre care am discutat anterior şi şoferii de tir”, a adăugat Sorin Gaiţă.

Numărul muncitorilor străini este de câteva sute de ori mai mic decât în perioada de boom economic, când Iaşul elibera anual peste 1.000 de autorizaţii de muncă. Explicaţia: criza economică dar şi faptul că statul a impus un salariu minim, care trebui plătit muncitorilor străini.

„Dacă este un bun profesionist, vă daţi seama, a-i oferi salariul mediu pe economie, respectiv 2.223 de lei nu este o cifră extremde mare”, a mai spus șeful Serviciului de Imigrări.

Prioritate la angajare au în continuare angajaţii români. Firmele care recrutează străini trebuie să facă dovada că nu au găsit specialistul dorit în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri