Moment istoric peste Prut. A început exportul de gaz prin conducta Iaşi-Ungheni

Data publicării:
gaz flacara

Eugenia Cojocaru locuiește la mai puțin de un kilometru de stația de unde se livrează de acum gaz românesc prin conducta Iași Ungheni. Din cele peste o sută de familii din Zagarancea, doar 15 și-au racordat locuințele la rețeaua de gaz. Acum speră că utilitățile îi vor costa mai puțin: "Salariile acum sunt 2.000, 2.500. Jumătate dăm pe gaz, mai e lumina, cu ce mai rămâi?!"

Primul import de gaz românesc este pentru moldoveni un moment istoric deoarece e un prim pas în spargerea monopolului Gazprom. Oficialii din Ministerul Energiei au deschis robinetul cu gaz de peste Prut de care au agățat și un mărțișor. Conducta va transporta un milion de metri cubi în acest an.

Gazul românesc asigură mai puțin de un procent din necesarul Republicii Moldova. Chiar dacă România oferă un preț cu un sfert mai mic decât a gigantului rusesc Gazprom oficialii de la Chișinău spun că livrările de peste Prut nu vor modifica deocamdată facturile moldovenilor.

Valeriu Triboi, viceministrul Economiei din Republica Moldova: "Când gazoductul va fi construit până la Chișinău, unde sunt 60% din toți consumatorii de gaze naturale din Republica Moldova, va fi posibil să realizăm acest obiectiv. Aproximativ un procent nu poate diminua prețul."

Gazoductul ar putea fi prelungit până la Chișinău, pe o distanță de 100 de kilometri în următorii doi ani, iar costurile ajung la 80 de milioane de euro, bani pe care Republica Moldova deocamdată nu îi are. Republica Moldova consumă an 1,2 miliarde de metri cubi de gaz. Ceea ce înseamnă că livrările din acest an din România nu pot asigura decât necesarul pentru o lună numai în raionul Ungheni de lângă Prut.

Iurie Toma, președintele raionului Ungheni: "Avem 10.350 de beneficiari ai acestui gazoduct. Din 100 de procente de 70 % vor beneficia locuitorii orașului Ungheni și 30% cetățenii raionului Ungheni."

"Noi suntem printre ultimii din raionul Ungheni care am început să gazificăm aceste sate, dar că părere de rău, când au început să implementeze acest proiect, s-a scumpit foarte mult tariful la gaz," a explicat Mihai Burlacu, primarul din Zagarancea.

Pentru anul viitor oficialii moldoveni spun că ar putea renegocia cantitatea de gaz de peste Prut în condițiile în care România nu majorează tarifele. Doar zece la sută dintre cei care locuiesc în satele din vecinătatea conductei au casele racordate la rețeaua de gaz:

"Oamenii n-au posibilitatea. Copiii sunt mulți duși în străinătate. Aici, mă rog, au rămas 3-4 case, suntem conectați. În partea cealaltă vreo două case."

Din totalul de un milion de metri cubi negociați între România și Republica Moldova pentru acest an, 700.000 vor fi livrați în această lună, iar diferența la sfârșitul anului. Astfel încât conducta de sub Prut nu va funcționa la foc continuu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri