Sari la conținut

Muzeu al comunismului la Iaşi. Ieşenii pot contribui cu obiecte din colecția personală

Mobilizarea angajaţilor din cadrul Complexului Național Muzeal Moldova nu este întâmplătoare. Reprezentanții muzeelor din Iaşi au lansat campania „Donează și scrie-ți istoria" cu ajutorul căreia doresc înfiinţarea unui eficiu care să reprezinte şi perioada de dinainte de 1989.

Senica Țurcanu, directorul Muzeului de Istorie a Moldovei Iași: ”Este o campanie de donație mai altfel. Se adresează tuturor oamenilor. Tuturor celor care au păstrat un pix, un caiet, un atlas, un glob pământesc, obiecte mici pe care noi trebuie să le strângem pentru generațiile viitoare la muzeu și care, din păcate, în acest moment lipsesc din colecțiile noastre.”

Ieșenii mai păstrează în sertarele dulapurilor obiecte din vremea comunismului. Și chiar dacă li se pare o ideea bună inițiativa muzeografilor, nu știu dacă se pot despărți de micile amintiri:

”Am matricola, am uniforma, timbre pe care le am din perioada respectivă, foarte multe cărți. Ce am avut și a făcut parte din sufletul meu a rămas. Deci nu am aruncat.”

”Cred că aș găsi destule lucruri. O cravată, deși mă cam încearcă nostalgia. Parcă tot nu aș putea să o las. Mă mai gândesc.”

”Șoimul patriei, cravată de pioner, carnetul de utecist. Ce era pe vremea aceaa.”

Cu tematica „Epoca de aur", muzeografii au realizat un program de manifestări cu prilejul împlinirii unui sfert de veac de la căderea regimului comunist. Pe lângă expoziție și campanie, ieșenii sunt invitați să participe la proiecții de film în fiecare joi de la ora 17:00, până pe 15 ianuarie 2015. Donaţiile pentru noul muzeu pot fi făcute la Muzeul Unirii din Iaşi.