Muzeu în pericol de prăbuşire. Clădirea are nevoie de 2 milioane de euro pentru reabilitare

Data publicării:
MUZEUL DE STIINTE NATURALE

Încăperile Muzeului de Istorie Naturală din Iași au tavanul fisurat, pereții sunt plini de infiltrații, iar tencuiala exterioară se desprinde.

„Clădirea a fost expertizată în 1995 și a fost catalogată ca fiind cu risc major de prăbușire. Cel puțin 2 milioane de euro ar trebui pentru reabilitarea clădirii în sine,” a explicat Ion Cojocaru, directorul Muzeului de Istorie Naturală.

Muzeul are peste 150.000 de exponate, dintre care 3.500 sunt din patrimoniul național. Cele mai valoroase sunt replicile ale unor dinozari, păsări exotice, dar și scheletul unui elefant adus la Iași în 1834.

Scheletul elefantului Gaba, piesa de rezistență, a fost cumpărat de către domnitorul Mihail Sturza pentru 135 de galbeni. Mai târziu, exponatul a fost donat muzeului.

De doi ani publicul nu mai are acces la exponatele muzeului.

„Expoziția permanentă din păcate este închisă din cauza stării în care se află clădirea, pentru a nu pune în pericol vizitatorii, care sunt în special copii,” a explicat muzeograful Grigore Davideanu.

„Îmi pare rău, sincer, știu că au aici și Sala Unirii, aveau și un elefant.”

„Cum este Iașul oraș de cultură ar trebui să arate...ar trebui să investească cei mari,” sunt de părere locuitorii din Iaşi.

De reabilitarea muzeului nu s-a mai ocupat nimeni pentru că imobilul a fost obiectul unui litigiu timp de 8 ani. Prin hotărârea instanţei, Universitatea Alexandru Ioan Cuza a dobândit in cele din urmă dreptul de administrare a cladirii.

Vasile Ișan, rectorul Universităţii "Al. I. Cuza" din Iași: „Acum sigur că ne putem gândi ce s-ar putea face. Un proiect de reabilitare, consolidare și amenajare a clădirii, probabil depus pe fonduri europene:”

Pentru consolidarea și renovarea clădirii, universitatea ieșeană va trebui să găsească suma de 2 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri