Nemulţumiri în judeţul Bacău. 1.500 de familii expropriate vor da statul în judecată

Data publicării:
CENTURA BACAU CASE VARA

Pe lângă nemulţumirile financiare, proprietarii de ternuri din Letea spun că sunt probleme în documentele de expropriere. Un caz concret este al Cristinei Năstase. De doi ani, aceasta umblă de la o instituţie la alta pentru a dezlega misterul celor doi proprietari care apar în hotărârea de Guvern ca fiind expropiaţi. Pe această listă, bunurile, două case şi un teren de 2.400 de metri pătraţi, figurează familia Vasilache. În realitate însă şi în documentele cadastrale, unicul proprietar este de fapt Cristina Năstase.

"Nu ştiu. Nici vecinii nu ştiu cine este acest Vasilache, noi am cumpărat de la alte persoane, acele persoane de la alte persoane, nu ştie nimeni din sat cine ar fi aceşti Vasilache," spune femeia.

Disperată că va rămâne pe drumuri, femeia a mers şi la Avocatul Poporului unde a depus o sesizare. Fără succes însă.

"Această problemă poate fi rezolvată doar de instanța de judecată, insituția avocatul poporului este un mediator și analizează toate petițiile apreciind dacă sunt posibile încălcări ale drepturilor constituționale, nu intră în fondul problemei și nu se pot substitui în instituțiile publice," a explicat Doina Sârghie, expert Avocatul Poporului Bacău.

Fără să fi elucidat misterul cu această familie care apare ca fiind expropiată, autorităţile locale recunosc că datele sunt prea vechi, motiv pentru care, în perioada următoare se va face o nouă evaluare a proprietăţilor.

Daniel Iorga, viceprimar în comuna Letea Veche, judeţul Bacău: "din ce-am auzit de la firma de proiectări, se face dosarul cu suprafața de teren care este afectată, se centralizează, inclusiv și la case și la terenuri urmând a se da o nouă hotărâre de Guvern cu noile valori actualizate, pentru că atunci când s-a făcut acele studii în 2007, 2010 datele economice erau altele cu 2015."

Odată rezolvată această enigmă, femeia ar trebui să primească despăguiri. Numai că, şi aici apare o altă problemă. Evaluarea proprietăţii pe care ea o deţine se ridică la suma de 100.000 de euro, iar statul nu decontează nici măcar 10% din această sumă. 

În această situaţie se găsesc alte 19 familii din comuna Letea Veche. Proprietarii se tem că vor fi lăsaţi pe drumuri din cauza sumelor mult prea mici date drept despăgubiri. 

Experții imobiliari spun că această localitatea care va fi tranzitată de şoseaua de centură, este o zonă bună a Bacăului iar metrul pătrat poate să depăşească 10.000 de euro.

"Este o zonă bună, evident, că e în apropierea Bacăului. Este o zonă care are utilități, se construiesc case, Holt, Letea Veche. Cam cât ar fi metrul pătrat acolo? În jur de 10 euro, dar fiecare teren are particularitatea lui," a explicat Valerian Sechel, expert evaluator.

Nemulţumiţii din Letea Veche spun că principalii vinovaţi ar fi reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi. Aceştia din urmă spun însă că documentele sunt încă în lucru şi că expropriaţii nu vor avea probleme. Nimeni însă nu mai crede în promisiuni. Cristina Năstase este una dintre persoanele care va da statul român în judecată, alături de alte 1.500 de familii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri