Nepregătiți pentru alegeri. Angajațiiprimăriilor rurale din Iași nu știu să folosească Registrul Electoral

Data publicării:
COPERTA ALEGERI SOFT

Secretarul este singura persoană din comuna ieşeană Mogoşeşti instruită să folosească programul numit Registru Electoral. Cursurile urmate au fost accesibile, spune el, însă întâmpină probleme încă de la deschiderea programului.

„- Dacă mâine ar fi alegeri, ce trebuie să faceți dumneavoastră pas cu pas? - Dacă mâine ar fi alegeri... A, da! - Trebuie să aveți dosarul lângă dumneavoastră? - Da, am o parolă, am un cont de utilizator.”

În partea opusă a județului, aceeași problemă. Agentul agricol, care ține locul secretarului din comună, trebuie să se uite la panoul de pe perete pentru a afla contul de utilizator și parola.

„- E o problemă cu parola? - Da, e foarte, e greu de reținut. De la Registrul Electoral mi-au dat parola și eu n-am reținut. - Dar ați mai lucrat vreodată? - Nu. Prima dată când am mai lucrat s-a blocat. Dar la momentul acesta nu știu dacă știu. Tot timpul ne trimite de la Autoritatea Electorală pașii.”

În dificultate sunt și primarii.

„- Dar dumneavoastră nu aveți calculator. - Nu am. - Nu ați avut bani? - Nu că nu am avut bani, dar trebuie să stau mai mult în câmp, pe dealuri,” spune Gheorghe Pricopie, primarul comunei Lungani.  

„- Noi suntem prinşi într-un program de Registru Agricol, 15 comune care vom fi dotaţi cu calculatoare. - Mâine, dacă ar fi alegeri, dumneavoastră nu aveţi implementat sistemul pentru Registrul Electoral. - Noi, prin Legea Primarului avem calculatoare. Avem,” a explicat Ștefan Maftei, primarul comunei Mogoșești. 

Şi nu doar funcţionarii sunt o problemă, în cele 98 de comune din Iași. La simularea de anul trecut, programul s-a blocat din cauza prea multor utilizatori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri