Sari la conținut

Noi oferte pentru absolvenţi. Universităţile ieşene au, din acest an, noi specializări

Mai este aproape o lună până la organizarea examenelor de admitere la facultăţi, iar universităţile din Iaşi pun la dispoziţie mai multe specializări. Este şi cazul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară care anul acesta are cele mai multe locuri din istoria instituţiei de învăţământ - peste 1.100. Aici, înscrierile se fac începând cu 15 iulie.

"În acest an avem o ofertă mai bogată şi un număr de locuri mai mare decât în ceilalţi ani prin faptul că noi am promovat noi programe de studii, respectiv două programe de studii de licenţă. Un program privind Protecţia Consumatorului şi a Mediului, este un program nou, un program pe care piaţa îl solicită. Şi un al doilea program, în special pentru fermele agricole şi anume exploatarea maşinilor pentru agricultură şi industrie alimentară," a explicat Ioan Ţenu, prorectorul USMAV Iaşi. 

Universitatea de Medicină Veterinară nu este singura instituţie de învăţământ superior care vine cu noutăţi anul acesta. Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" are 81 de programe de licenţă. Aproape şase mii de locuri sunt puse la dispoziţie, iar dintre acestea aproape 3500 sunt la buget.

Vasile Işan, rectorul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi: "Vom oferi două programe noi şi anume chimie medicală, pentru care s-a făcut vizita în vederea acreditării, şi informatică în limba engleză. Colegii noştri de la Facultatea de Informatică, respectiv cei de la Facultatea de Chimie au analizat această situaţie câţiva ani şi au realizat că ar fi bine să dezvoltăm două noi programe de licenţă."

Candidaţii care doresc să urmeze o facultate cu profil tehnic pot alege la una din specializările celor 11 facultăţi. Până acum, cele mai căutate facultăţi au fost cele de automatică şi calculatoare şi cea de arhitectură. Reprezentanţii instituţiei dau asigurări că taxele au rămas aceleaşi.

Eugen Seghedin, prorector al Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" Iaşi: "Politehnica oferă anul acesta 2525 de locuri la licenţă la buget şi tot la licenţă un număr de 569 de locuri la taxă. Perioada va fi între 13 iulie şi 31 iulie, va fi prima sesiune de admitere, iar a doua va fi în luna septembrie."

Cei care vor să lucreze în domeniul medicinei şi farmaciei pot opta pentru una din specializările Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi. Aproape două mii de locuri sunt în total, iar înscrierile vor avea loc în perioada 13-19 iulie, urmând ca pe 22 iulie să fie susţinut testul grilă.

Pe aceeași temă