Nu sunt bani pentru rezidenţi

Data publicării:
nu 20sunt 20bani 20pentru 20rezidenti-46289

Constantin Andrei este medic rezident în anul întâi. Se pregăteşte să salveze vieţi în Unitatea de Primire Urgenţe. Primul salariu îl va primi în luna februarie. Suma de aproximativ 850 de lei nu îi poate asigura însă un trai decent.

Atunci când își împart veniturile lunare pentru cheltuieli curente tinerii medici își dau seama că banii nu le ajung pentru formarea profesională. Astfel că singura soluţie rămâne plecarea din țară.

Anul trecut lucrau în ţara noastră mai puţin de 40.000 de doctori, spre deosebire de 55.000 în 1990. Iar în ceea ce priveşte medicii rezidenţi, la nivel naţional mai sunt în prezent 14.000. Pentru problema lor financiară însă, premierul Victor Ponta are un răspuns ferm: nu sunt bani.

Prin transformarea salariilor în burse însă, veniturile medicilor rezidenţi nu ar mai fi impozitate. S-ar crea, astfel, un deficit de 40 de milioane de euro la bugetul de stat, dar, în acelaşi timp, bugetul de 81 de milioane de euro destinat pentru plata studenţilor ar ajunge în totalitate la aceştia, veniturile lor fiind dublate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri