O bijuterie renăscută din ruine. Conacul Polizu și-a recăpătat strălucirea de altădată

Data publicării:
coperta polizu

Pe vremea ultimului domnitor al Moldovei, la conacul Polizu se organizau baluri celebre şi partide de vănătoare de neuitat. Domeniul a fost dat zestre uneia dintre fiicele domnitorului Constantin Ghica-Deleni.

„Moșia Maxut a fost dată dotă Adinei. Bunica mea a primit ca dotă când s-a măritat cu avocatul Nicolae Polizu Miscunești, care a fost la un moment dat Șeful Baroului din Iași,” a spus Ioana Rișcuția, moștenitoarea Conacului Polizu.

Conacul era renumit şi datorită bibliotecii sale.

„Au fost multe lucruri de artă, era un salon cu pian, era o bibliotecă bogată și în istorie și în cărți de drept, de artă și de Medicină. După ce s-a luat conacul au ars 3 zile în curte biblioteca aceasta,” a mai spus moștenitoarea conacului.

Comuniştii au pus pe foc cărţile din bibliotecă şi au transformat conacul în CAP. Abia acum şapte ani au început primele lucrări de refacere a domeniului. Toate amenajările au costat cinci milioane de euro.

Acum, locul este căutat de turişti, mai ales de tineri care vor să îşi unească destinele în grădina plină de trandafiri a reşedinţei.

Conacul are o suprafaţă de 1.100 de metri pătraţi, nouă camere, o pivniţă de 800 de metri pătraţi şi un restaurant.

„Am dat jos aproape totul până la caramidă, am căutat să găsim poze, puține am găsit, să vedem cum a fost, am reconstruit, am restaurat, au fost munci brute. A trebuit să decorăm camerele cât s-a putut aproximativ cum au fost în epocă,” a explicat Constantin Ștefănucă, administratorul Conacului Polizu. 

Conacul Polizu se află la 70 de kilometri de Iași. Este printre puținele obiective istorice din România salvate și restaurate, însă nu prin grija Statului român. Drept dovadă, conacul nu este inclus pe lista monumentelor de patrimoniu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri