Sari la conținut

O călătorie internațională cu trenul din Iași costă de trei ori mai puțin decât un drum pe calea ferată spre București 

Călătoria de 4 ore de la Iași la Chișinău s-a încheiat cu o reprezentație folclorică, chiar pe linia de cale ferată. Cincizeci de moldoveni au profitat de prima călătorie cu trenul de la Chișinău la Iași. Garnitura a oprit la gara Socola, la intrarea in oraș. Destinația finală a fost impusă de faptul că ecartamentul folosit de căile ferate moldovene este mai mare decât cel românesc.

La eveniment au venit și oficialități de pe ambele maluri ale Prutului.

Dorin Chirtoacă, primarul orașului Chișinău: "este o conexiune strategică, care unește Chișinăul de Iași, de toată România și de toată Europa, pentru că de-aicea este cale liberă în toată familia europeană."

Mihai Chirica, primar interimar al municipiul Iași: "este un moment istoric, care a fost așteptat și de noi, iată că a venit. Dorința noastră este ca acest tren să nu rămână un tren internațional, să rămână o cursă locală, românească."

De la Chișinău la Iași trenul face două ore şi 45 de minute, la care se mai adaugă și procedurile vamale care pot depăși o oră. Condițiile de călătorie pe ruta Chișinău Iași sunt la cele mai înalte standarde. Pasagerii au parte de aer condiționat, conexiune la Internet și plasme pe care pot viziona filme. În plus, prețul unui bilet este de trei ori mai mic decât pentru o călătorie din Iași până în capitala României.

Prețurile variază între 28 şi 36 de lei pentru un bilet. Zilnic este este câte o cursă dus-întors.