O stațiune balneoclimaterică la mare căutare cândva e acum în paragină

Data publicării:
solca

În vremea Imperiului Austro Ungar, Solca era o destinație turistică foarte căutată. Aici veneau turiști din România, dar și de la mii de kilometric distanță, atrași de apele cu efecte curative și aerul bogat în ozon.

Tratamentele cu apă sarată de aici din Solca erau căutate chiar și de austrieci. La vremea respectivă, aceștia aveau o cursă direct Viena-Cacica pe calea ferată, iar de acolo erau aduși cu trăsura. 

Stațiunea s-a dezvoltat rapid, au fost construite spații de cazare și un sanatoriu pentru recuperare, unde progamările erau făcute cu luni bune înainte… Acum, sanatoriul care a făcut Solca celebră a rămas doar o amintire.

Din izvoarele renumite de la Solca a rămas un puț cu apă sărată de unde se alimentează țăranii toamna, atunci când pun murăturile.  

"Mai sunt în amonte de localitate câteva izvoare de apă sărată, într-adevăr au fost printre celelalte izvoare cu ape clorosodice și fântânile cu apă sărată au fost un argument pentru înființarea stațiunii balneoclimaterice la acea vreme," povestește Valeruț Țăranu Hofnăr, primarul comunei Solca.

Chiar dacă austroungarii ne-au demonstrat că resursele pe care le avem pot aduce profit, nimeni nu a mai fost interesat de apele din zonă și de aerul ozonat. Autoritățile spun că nu au bani să dezvolte zona, iar investitorii nu sunt interesați.

"Infrastructura ar fi în primul rând impedimentul pentru care turiștii nu vin prin zonă. Un turist înnoptează mâine aici și este cazat undeva, peste tot se oferă condiții de cazare. Turistul nu e ca altadată, să vină să pună capul pe pernă. El dorește să vadă ceva," a mai adăugat primarul Valeruț Țăranu Hofnăr. 

Între timp, cele câteva spații de cazare din zonă sunt mai tot timpul goale pentru că turiștii ajung rar pe aceste meleaguri mai ales că nici drumurile nu sunt tocmai prietenoase. În schimb, zona Păltinoasa Cacica Solca oferă peisaje absolut spectaculoase.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri