Obiectivele din Iaşi, la un click distanţă printr-o aplicație unică în țară ce permite turul virtual 3D pe smartphone

Data publicării:
APLICATIE PRIMARIA IASI

Zece dintre cele mai cunoscute obiective din Iași pot fi văzute tridimensional pe smartphone. Palatul Culturii, Parcul Copou, Muzeul Unirii sau Mănăstirea Trei Ierarhi sunt la un click distanță de cei care doresc să le viziteze virtual. Primii utilizatori au fost deja cuceriţi de aplicație.

”Tocmai vizualizez Palatul. E foarte interesant pentru că poți să afli o grămadă de lucruri și văd foarte mult potențal educațional în această aplicație.”

”Toate punctele și setările le faci dintr-o privire și atunci mi se pare foarte accesibilă și ușor de folosit,” spun primii utilizatori.

Aplicația poate fi descărcată gratuit de pe principalele platforme: android și iOS. Turul poate fi făcut doar prin intermediul unor ochelari speciali, disponibili la preţul de 35 de lei în magazinele de profil. Fiecare tur virtual este însoţit de descrieri audio în limbile română şi engleză.

”E o premieră națională și Iașiul devine, de fapt, al cincilea oraș din lume care dispune de astfel de tehnologie după orașe foarte importante precum Tokyo, Paris, Londra sau New York. E o aplicație prin care promovăm lucrurile frumoase din Iași, locurile care merită vizitate de către turiști,” a spus Iulian Boia, director executiv Fundația Iași Capitală Culturală Europeană.

Pe lângă promovarea patrimoniului cultural și arhitectural al Iașiului, aplicația poate fi folosită şi în școli.

Radu Danciu, manager firmă game development: ”pentru geografie, literatură sau istorie pot să prezinți un loc. Elevi, studení de informatică pot să modifice aplicația, pot să captureze singuri imagini și sunete, să le pună în aplicație, să facă turul liceului.”

Radu Chirilă, manager companie ochelari: ”avem un potențial imens în IT, dar nu prea îl folosim. Și cu această aplicație încercăm să promovăm și Iașiul și potențialul: telefonul care stă în buzunarul nostru.”

Intitulat "Iași Virtual Reality", programul are rolul de a spori şansele Iașiului în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

”Fabricat cu mândrie în Iași. Cred că putem să spunem și cuvântul ăsta. Ne mândrim cu toți cei care contribuim la creșterea bunăstării, pe deoparte, dar și a imaginii frumoase pe care Iașiul o are,” a spus Mihai Chirica, primarul interimar al municipiului Iași. 

Până acum, în realizarea aplicaţiei s-au investit zece mii de euro. Iar inițiatorii doresc să adauge la turul virtual toate obiectivele de interes din Iaşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri