Sari la conținut

Observatorul Astronomic din Iaşi, închis din lipsă de fonduri

De la înființare, acum 102 ani, Observatorul Astronomic din Iași nu a fost reabilitat niciodată, iar de înnoirea aparaturii nici nu a fost vorba. Deoarece clădirea se află în stare avansată de degradare, a fost închisă publicului.

"Încălzirea e pe gaz, sunt niște sobe de gaz, deci nu e nimic modern, nu e racordat la canalizare, dotarea lasă foarte mult de dorit. În acest domeniu, în astronomie, trebuie foarte mulți bani investiți pentru a ține pasul cu tehnologia modernă," a spus conf. dr. Cătălin Galeș, directorul Observatorului Astronomic.

Clădirea se află pe lista monumentelor istorice, iar obligația de a o reabilita îi revine administratorului. Pentru că nu au fost bani de reparații, imobilul s-a degradat de un an la altul. Costurile reabilitării și dotării cu aparatură performată ar fi de 42 de milioane de lei.

Virgil Băbîi, director Direcția Județeană de Patrimoniu Iași: "acest monument istoric aparține Universității Alexandru Ioan Cuza, care a prezentat acum 2 ani un proiect de reabilitare a monumentului istoric și repunerea în funcțiune a observatorului."

"Modernizarea observatorului era prevăzută într-o listă de investiții în anul 2008. Din cauza condițiilor financiare ulterioare, din perioada 2009 - 2012, Ministerul nu a mai alocat fonduri," a spus Vasile Ișan, rectorul UAIC Iași.

Singura investiție a fost făcută în 2008, atunci când, printr-un grant în valoare de 40.000 de euro, administratorii Observatorului au reușit să cumpere aparatură pentru laboratorul de cercetare astronomică. Aceasta ar trebui să îi ajute pe studenți să înțeleagă mai bine cunoștințele teoretice.

Cel mai scump echipament este un telescop solar, care a costat aproape 7.000 de euro, dar care stă nefolosit în cutie. Starea clădirii nu permite, însă, montarea ei.

Singura soluție pentru reabilitarea observatorului ar fi accesarea unor fonduri europene. Oda­tă cu renovarea și modernizarea clădirii se urmă­rește și deschiderea acesteia pentru comunitatea locală.