Oferte de studiu în străinătate. Mii de tineri au participat la Târgul internațional de universități de la Iași

Data publicării:
targ riuf

Viitorii absolvenţi de liceu care vor să studieze în străinătate trebuie să aplice din timp la facultatea dorită, iar târgul internațional de universități RIUF a fost un bun prilej pentru le facilita contactul cu reprezentanții acestor instituții de învățământ. Cele mai tentante s-au dovedit ofertele universităţilor de stat din Germania sau Danemarca, unde nu există taxe de școlarizare, iar candidații sunt aleși în funcție de aptitudinile pe care le au în domeniul respectiv și nu după media de la Bacalaureat. În plus, costurile pentru masă și cazare sunt accesibile.

"Cifra așa de orientare ar fi 700 de euro, poți să trăiești destul de lejer, poți chiar și cu mai puțin dar cu 700 ar fi lejer, având în vedere că un cămin costă în jur de 150 sau 250 de euro. La noi cămin studențesc înseamnă că ai camera ta," a spus Alexander Rubel, reprezentant DAAD.

Tinerii nehotărâți au fost ajutați de specialiști să își aleagă facultatea potrivită. "Oferta principală este această oportunitate de a dialoga și de a interacționa cu reprezentanții universităților internațioanale. În paralel cu acestea mai avem și o serie de servicii de consiliere, partea de consiliere educațională și în carieră," a explicat Alexandru Ghiță, organizator. 

Cei mai mulți dintre adolescenți au mărturisit că vor să studieze în străinătate pentru că au de gând să rămână peste hotare și după încheierea facultăţii. "Obligatoriu rămân acolo, odată ce faci o facultate acolo e normal, plus că salariile sunt mult mai mari," crede un student. 

"Am discutat și după plata care ar trebui să o efectuăm care după 4 ani, din câte am înțeles, dacă ai un job stabil poți să o plătești," a explicat un candidat.

"Sunt la profil de filologie și, automat, limbile străine mă interesează și mi se pare că araba și chineza sunt limbi comerciale în sensul că aceste țări sunt puternic dezvoltate economic și automat sunt limbi de circulație," consideră un alt candidat.

Cei care nu au reuşit să participe la târg pot afla informaţii despre programele de studiu din străinătate pe tot parcursul anului de la organizatorii proiectului RIUF care au reprezentanţe în marile oraţe din ţară, inclusiv la Iaşi.

Delia Săndulachi
Cristi Trâncă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri