Operații amânate din lipsă de sânge. Bolnavii din Iaşi aşteaptă chiar şi o săptămână până le vine rândul

Data publicării:
PUNGI SANGE DONAT

În saloanele Secţiei de Ortopedie a Spitalului de Urgenţe din Iaşi sunt zeci de pacienţi internaţi după ce au suferit fracturi de membre sau dislocări de şold. Cei mai mulţi au nevoie de operaţie. Este şi cazul Anei Buciag, care aşteaptă intervenţia de două săptămâni. Pentru că operaţia a fost amânată, femeia trebuie să suporte dureri îngrozitoare.

"Foarte greu este că mă doare, mă ţine tot piciorul. Să ajute bolnavii care au nevoie de sânge. Şi eu am fost tânără şi m-am dus şi-am donat," spune pacienta.

În situaţii asemănătoare sunt, numai la această secţie, 20 de pacienţi.

"M-au dus vinerea trecută la sală acolo şi m-au întors că n-au sânge. Să stai imobilizat şi să nu te poţi urni, să necăjeşti şi personalul...ce este mai urât ca muribundul să stai acolo," spune  Domnica Păşcăneanu, pacientă.

Maria Ciobanu, pacientă: "sunt oameni care îşi pierd viaţa aşteptând. Sănătatea nu aşteaptă."

Medicii spun că, în mod normal, intervenţiile ortopedice ar trebui realizate în primele 48 de ore de la internarea în spital. Amânarea operaţiilor are consecinţe primejdioase asupra stării de sănătate a pacienţilor.

"Starea lor se agravează, încet, toate bolile asociate, vârstnicii au de obicei multe boli asociate, se agravează şi rezultatele operaţiei sunt tot mai slabe pe măsura aşteptării," a explicat Ovidiu Alexa, şeful Clinicii de Ortopedie Iaşi.

Pentru a răspunde solicitărilor spitalelor, ar fi nevoie, zilnic, de 80 de recoltări. Medicii de la Centrul de Transfuzii din Iaşi spun că, din lipsa donatorilor, fac doar 50 de recoltări pe zi. Nici recentele campanii mobile de recoltare de sânge nu au succes.

Lavinia Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Iaşi: "După şase ore de promovare în continuare a donării de sânge, au reuşit să doneze numai un număr de 10 studenţi. Facem un apel la întreaga populaţie a oraşului şi a judeţului Iaşi să se prezinte la unitatea noastră în vederea donării de sânge."

Donarea propriu-zisă durează câteva minute, iar cantitatea de sânge extrasă este de 400 mililitri, adică mai puţin de 10 la sută din cantitatea de sânge a unui adult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri