Orologiul care veghează Târgul Ieșilor. Ceasul din turnul Palatului Culturii

Data publicării:
coperta orologiu

Orice mare oraș avea odinioarã, ca principal punct de atracție, orologiul public, cel care dădea ritmul vieții cotidiene. La fel a fost și în capitala Moldovei, unde primul ceas, instalat într-un turn al bisericii Trei Ierarhi, a apărut în secolul al XVIII-lea.

"Din 1925 orologiul orașului se aflã în turnul Palatului, la al 3-lea nivel unde ne aflãm și noi. E un ceas cu o importanțã deosebitã pentru cã se știe cã este un fel de embleã a orașului. Din orã în orã ne amintește de faptul ca Iașii sunt un leagãn al unirilor, de la 1859, de la 1918 și melodia pe care o intoneaza ceasul la fiecare orã este hora unirii," povesteşte istoricul Sorin Iftimi.

Actualul orologiu care le dă ieşenilor ora exactă a fost construit în Germania și instalat de un cunoscut inginer, în anii 1900, pe nume Pascalovici.

Inițial mecanismul coordona alte 25 de ceasuri electromagnetice. Este structurat pe 3 nivele, are 8 clopote și 3 cadrane. De fiecare datã când bate ora fixã, cele 8 clopote acompaniazã ceasul. În tehnica de specialitate, acest mecanism se numeşte carillon. 

Acest sistem este foarte rar întâlnit în România, dar destul de folosit în Europa.

"Este un sistem deosebit care apare în Europa prin secolele XVI - XV. A cunoscut o rãspândire deosebitã mai ales în rândul marilor catedrale catolice. Au fost sisteme complicate, cu 40-60 de clopote, mecanisme complexe. Cel de la Iași are 8 clopote, dar își îndeplinește menirea de a ne reaminti, la fiecare orã, cã Iașul este orașul unirilor," a mai spus istoricul.

Cei care doresc să afle toate tainele mecanismului impresionant pot sta de vorbă chiar cu cel care îl întreține de mai bine de 30 de ani, ceasornicarul Ion Cristea: "Acest sistem de oscilații întreținute are un pendul, o rotițã și o greutate care este ridicatã și, pe timp de pânã la 7 zile, asigurã energia necesarã mecanismului. Are 4 grupe, adica un grup care este cel de mers al ceasului, un alt grup care bate sferturile de orã, un alt grup care bate hora unirii și acesta îi dã specificul."

Pasionaţii de istorie şi ceasornicărie trebuie să-și planifice din timp o astfel de vizită. Și asta pentru că orologiul poate fi vizitat în preajma Zilelor Iașului sau la cerere, cu o programare la sediul Palatului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri