Palatul Culturii din Iaşi va putea fi vizitat în întregime abia în 2018

Data publicării:
TURN PALATUL CULTURII SCHELE

Palatul Culturii intră din nou în construcţie după ce lucrările de consolidare au stagnat mai bine de doi ani din lipsă de fonduri. Specialiştii spun că monumentul va putea fi vizitat în întregime abia în 2018. "Noi vom da publicului vizitator șansa de a intra în spații care nu erau vizitabile până acum, de exemplu, turnul central cu tot cu ceas, vom face expoziții experiment, expoziții de fotografie, de artă contemporană. Deşi Iaşul este judeţul cu cel mai mare număr de parlamentari - 24, aceştia nu au reuşit timp de doi ani să obţină finanţare pentru acest proiect, astfel că lucrările au fost sistate în tot acest timp," a declarat Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Moldova.  

FOTO: Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Moldova  

Mihaela Popa, senator: "Am făcut demersuri inclusiv când eram membru în Comisia de Cultură. Ei mi-au răspuns că au dat banii, 15 milioane de euro, dar nu ştiu de ce durează atât de mult să ajungă în Ministerul Culturii aceşti bani."

Gheorghe  Nichita, primarul Iaşului, crede că vina aparţine strict miniştrilor de la Cultură: "Palatul Culturii a fost până acum, din 2004, sub oblăduire penelistă, au chemat şi regi acolo şi împăraţi, de ce, ca firmele lor, să poată mai departe câştiga şi reabilita Palatul Culturii deci nu a fost de interes pentru Iaşi."

Ieşenii sunt încântaţi de reluarea lucrărilor, însă cred că un deceniu pentru restaurarea unui monument este prea mult. "Mă rog la politicienii ăștia pe care i-am votat, la deputați, la senatori, să facă acolo presiuni, unde trebuie, să aducă bani, să termine Palatul, că e mare păcat," este de părere un ieşean. "Palatul Culturii, chiar e un mare regret cum e nepotul să nu pot să-l duc să vadă cele 4, 5 muzee," a spus un alt ieşean.

Palatul Culturii a intrat în reparaţii în 2008, iar contractul iniţial avea o valoare de 7,15 milioane de euro fără TVA, data de finalizare fiind martie 2011. Ministerul Culturii a mai alocat 3,5 milioane de euro pentru că în timpul lucrărilor s-au descoperit mai multe vestigii arheologice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri