Parc agroindustrial de peste 4 milioane de euro la Iaşi

Data publicării:
parc 20agroindustrial 20de 204 20milioane 20de 20euro-35482

Construit pe 2 hectare, viitorul parc agricol al Iaşiului va pune la dispoziţia fermierilor spaţii pentru desfacerea produselor dar şi o hală de producţie, unde marfa va fi pregatită înainte să fie scoasă la vânzare. De exemplu, un cultivator de cartofi îi va putea sorta, spăla şi ambala în saci pentru comercializarea en-gros.

Să poată fi puse în vânzare în marile lanţuri de hipermarketuri şi în perioade de iarnă sau de primăvară când preţurile obţinute sunt cu totul altele şi atunci, evident, şi câştigurile fermierilor pot fi cu totul mai mari”, a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Nici 2% din suprafeţele din judeţ nu sunt irigate

Însă pentru a avea ce depozita trebuie să avem şi o producţie bună. Marii fermierii sunt de părere că atât timp cât nu vom avea un sistem de irigaţii bine pus la punct nu vom avea nici recolte bogate.

Ştim deja, din ce s-a întâmplat în această vară şi din ceea ce spun specialiştii că şi în anii următori vor fi probleme deosebite cu precipitaţiile. Fără dezvoltarea unor sisteme de irigat performante nu se poate face producţie”, este de părere Vasile Lungu, producător agricol.

Iar la nivelul judeţului Iaşi nu putem vorbi de terenuri irigate. Nici 2 la sută din cele 380 de mii de hectare nu au astfel de sisteme. Asta in conditiile in care înainte de 1990 aveam suprafeţe irigate de 5 ori mai mari decât în prezent.

Am avut înainte de'90,52.000 de hectare, la ora actuală avem 10.000 de hectare de teren amenajat pentru irigat pe care se aplică udări pe 6.000 de hectare” (Neculai Olariu, director executiv DADR Iaşi)

Am avut înainte de '90, 52.000 de hectare, la ora actuală putem discuta de 10.000 de hectare de teren amenajat pentru irigat pe care se aplică udări pe 6.000 de hectare”, a precizat Neculai Olariu, director executiv DADR Iaşi.

La o cifră de afaceri mai mare speră şi agricultorii din Ucraina, care vor beneficia şi ei de oportunităţile oferite de TransAgropolis. Aceştia au un profit de 200 milioane de dolari anual din acest sector.

Am venit, în primul rând, să învăţăm din România şi să luăm exemple de bune practici pentru promovarea produselor agricole şi să reuşim să stabilim câteva contacte concrete pentru oportunităţile din domeniul agriculturii”, a declarat Olekandr Shypuk, director Administraţia Regională Vinnitsa, Ucraina.

Producătorii ucraineni spun că au fost nevoiţi să-şi facă singuri linii de procesare şi comercializare a produselor ca să poată rezista pe piaţă

Noi avem fermele noastre de creştere a animalelor, procesăm carnea, avem abatoarele, avem propriul lanţ de distribuţie a produselor", a precizat Anatoliy Kutynskiy, reprezentant fabrică de procesare carne Ucraina.

Construcţia TransAgropolis este programată să înceapă în a doua jumătate a anului viitor, urmând ca parcul să fie gata la sfârşitul anului 2014. Din investitia de aproape 4 milioane si jumatate de euro, 2,8 milioane sunt bani de la Uniunea Europeană, iar cofinanţarea este asigurată de Consiliul Judeţean Iaşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri